perjantai 14. helmikuuta 2014

Juhlan kunniaksi timjamikanaa

Syy siihen miksi valmistan kanaa on, että olen sitä aikoinaan pakkaseen ostanut hyvästä tarjouksesta. Eilen huomasin kanan edelleen hengailevan pakkasessa. Päätin mielummin syödä sen kuin heittää roskiin. Nykyään olen luopunut lähes kaikesta lihasta kalaa lukuun ottamatta, mutta missään asiassa en tykkää olla aivan ehdoton. 

Juhlan aiheena oli nimipäivät ja ruokana uunissa kypsytettyjä kanan koipireisiä kasvisten kanssa ja mustaa luomuriisiä. Tosi asiahan on, että liha jossa on luuta ja sitä kypsytetään pitkään ja mureaksi; on helkkarin hyvää! Koipireisipaloissa tiedän ainakin mitä osaa kanasta syön toisin kuin esim. kanasuikaleissa. Kyllä se maistuikin näin pitkästä aikaa, eipähän tarvii taas hetkeen "retkahtaa". En tiedä miksi vuokaan kertyi niin paljon nestettä/lientä, kuten arvata saattaa en ole mikään lihamaisteri... Saattaa johtua pakastetusta kanasta ja kasviksien sisältämästä nesteetä, mutta neste piti lihan kosteana ja kasviksistakin tuli tosi maukkaita. Liemi toimi hyvänä "kastikkeena" ruualle.


Timjamikanaa ja kasviksia, 3 annosta

3kpl kanan koipireisipaloja
2 punasipulia
4 valkosipulinkynttä
orassi paprika
1/2 punaista paprikaa
chili
tuoretta timjamia
3rkl oliiviöljyä 
suolaa ja pippuria
(mustaa) riisiä

Laita uuni päälle 200° asteeseen. Kuori sipuli ja leikkaa lohkoiksi. Laita lohkot uunivuuan pohjalle. Leikkaa paprikasta isoja kuutioita ja laita vuokaan. Kuori valkosipulin kynnet, leikkaa niistä kaksi neljään osaan ja laita vuokaan. Toiset kaksi pilko hienoksi ja laita erilliseen pieneen kippoon. Halkaise chili, hienonna ja lisää kippoon valkosipulin kanssa. Lorauta vuokaan kasvisten päälle hieman öljyä. 

Kaada chilin ja valkosipulin päälle oliiviöljyä. Revi joukkoon tuoretta timjamia, varo paksuimpia oksia, mutta vaaleat hennot oksat saa mennä joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla.

Omat kanani oli marinoituja joten huuhtasin niitä hanan alla. Hiero kanoihin mausteseosta, myös nahan alle, jos mahdollista. Asettele kanat kasvisten päälle, jos mausteseosta jää jäljelle kaada se kanojen päälle. Ripottelin vielä aavistuksen suolaa ja pippuria kanojen päälle. 

Paista kanoja 30min, nosta uunista, jos tarvetta asettele kanoja uudestaan (jos ovat hieman päällekkäin). Lusikoi pohjalta hieman nestettä kanojen päälle ja jatka paistamista toiset 30min. Muista laittaa riisi ajoissa kiehumaan, itse unhodin, mutta suosittelen laittamaan sen tässä vaiheessa. Keitä mustaa riisiä 1dl per. syöjä ja vettä tuplasti. Anna kiehua kannen alla 40min. Otin kannen pois loppu vaiheessa, jotta ylinmääräinen vesi pääsee haihtumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti