lauantai 1. helmikuuta 2014

Kasvisburgeri mätöt lohkoperunoilla ja kahdella kastikkeella

Näillä mätöillä alkaa kaveriporukkasi, kämppiksesi tai rakkaasi ylistämään sinua, eikä turhaan. Ruokaa on paljon, hampurilainen ei meinaa mahtua suuhun, kaikki sopii täydellisesti yhteen ja kukapa ei kotitekoisista burgereista tykkäisi!

Minulle burgereita tehdessä kastikkeet on kaikki kaikessa. Tzatziki on ikuinen lempparini, koska se sopii kaikkeen (oikeesti kaikkeen!) ja perus ketsupin tilalla on mielettömän hyvä luonnollisista raaka-ainesta valmistettu Espanjalainen Romescokastike. Perunat oli tämän kerran valinta, jos peruna ei maistu, ohjeen voi soveltaa myös bataatilla. Myskikurpitsa-linssipihvit on ollut jo pitkään kokeilu listalla ja varmasti tulen tekemään niitä uudestaankin pääruuaksi. Myskikurpitsa on valloittanut sydämeni!

Kaikkea sinun ei tietenkään tarvitse valmistaa, voit valita ohjeista omat suosikkisi. Tehdessäsi koko paketin olen yrittänyt laittaa ohjeet järkevään tekojärjestykseen, kannattaa kuitenkin valmistella kaikki uuniin menevä heti alussa, niin ei tarvitse kuin heittää ne paistumaan omalla vuorollaan. Uuniin voi laittaa peltejä yhtä aikaa, suosittelen tätä taktiikkaa niin ei tarvitse pitää uunia niin pitkään päällä. Pidä vain huolta paistoajoista ja ruuan kypsyydestä.


Kastikkeiden, pihvien ja perunoiden lisäksi täydellisiin burgereihin tarvitset:
Reissumies ruisleipää (syöjien määrän mukaan)
avokadon
suolakurkkuja
juustoa
ananasrinkuloita
salaattia

Romescokastike

2 isoa tomaattia
2 punaista paprikaa
2 chiliä
4 valkosipulinkynttä
n. 80g kuorittuja (paahdettuja) manteleita
1tl suolaa
2rkl punaviinietikkaa
0,5dl oliiviöljyä
mustapippuria
Kasvisbuger mätöt lohkoperunoilla ja kahdella kastikkeella


Läämitä uunin 250°. Puolita tomaatit, paprikat, ja chilit, poista chileistä ja paprikoista siemenet ja kuori valkosipulinkynnet. Nosta kasvikset uunipellille ja paahda ylätasolla kunnes ne saavat reilusti väriä. Tomaatteja, chilejä ja valkosipulinkynsiä n.10min ja anna paprikoiden olla viel n. 10min. Laske uunin lämpötila 200° asteeseen (kurpitsat voi myös laittaa jonottamaan jo alatasolle).

Laita tomaatit ja valkosipulinkynnet suoraan tehosekoittimeen (blenderiin). Siirrä chilit ja paprikat lautaselle jäähtymään, voit myös peittää ne kannella. Kuoret irtoavat tämän jälkeen helposti. Laita kaikki ainekset sekoittimeen ja pyöräytä tasaiseksi. Jos kastike tuntuu liian paksulta lisää oliiviöljyä ja tarvittaessa mausteita. Laita kastike maustumaan jääkaappiin muun valmistuksen ajaksi.


Punasipulitzatziki

200g turkkilaistajugurttia
2 valkosipulinkynttä
pieni punasipuli
n. 5cm pätkä kurkkua
suolaa ja pippuria

Raasta kurkku, valkosipuli ja punasipuli, laita kulhoon ja kaada päälle jugurtti. Sekoita hyvin ja mausta suolalla ja pippurilla. Laita jää kaappiin maustumaan.

Myskikurpitsa-linssipihvit, 6kpl

n. 2 ,5dl myskikurpitsaa kuutioina
loraus öljyä
0,5dl paseerattua tomaattia
2dl kypsiä punaisia linssejä
2rkl seesamiöljyä (ei paahettua)
1rkl, garam masalaa ja korianteria
1tl suolaa
1dl täysjyvä korppujauhoja
1dl spelttijauhoja (tai gluteiinijauhoja)

Laita kurpitsakuutiot leivinpaperoidulle uunipellille ja pyöräytä niihin hieman oliiviöljyä. Paahda uunissa (200°) 35min kunnes kuutiot on kivan pehmeitä. (Tässä välissä laitoin lohkoperunat uuniin.)

Yhdistä kurpitsa kuutiot, paseerattu tomaatti, linssit, öljy ja mausteet. Muussaa tasaiseksi esim. sauvasekoittimella. Lisää jauhot ja sekoita hyvin. 

Muotoile leivinpaperille taikinasta kuusi noin saman kokoista sentin paksuista pihviä. Laske uuni 175° asteeseen ja paista pihvejä 35min. Ei tarvitse kääntää. 

Hotit lohkoperunat

2 isoa perunaa per. ruokailija
1rkl seesamiöljyä
1rkl oliiviöljyä
1rkl valkoviinietikkaa
1rkl (savu)paprikamaustetta
2tl cayennepippuria
Suolaa

Pese ja lohko perunat kuuteen tai kahdeksaan osaan. Laita lohkot suureen kulhoon ja kaada päälle öljy, etikka ja mausteet. Kääntele perunoita niin, että kaikki peittyvät mausteseokseen. Paista perunoita 20min, kääntele ja paista vielä toiset 20min.

Tässä vaiheessa otin lohkot pois hetkeksi ja laitoin pihvit paistumaan. Laitoin parunat vielä hetkeksi uunin alatasolle lämpiämään ennen tarjoilua. 

1 kommentti:

  1. Ihastut-Ella (=ihana Ella) laita enemmän vaihekuvia! oot mahtavaa!
    -terkuin Anita :))

    VastaaPoista