torstai 30. tammikuuta 2014

Kasvisborssikeittoo ja leipee

Kun kotona on kaikennäköistä tohinaa ja joutuu keskittymään muuhunkin kuin ruuanlaittoon on keitto hyvä valinta. Keiton poristessa liedellä on sopiva hetki heittää leipä uuniin ja odotellessa tehdä jotain muuta. Muista kuitenkin laittaa ajastus!

Borssikeiton valmistusohjeita on yhtä monta kuin mummoja Venäjällä. Perinteisen keiton pääosassa näyttelee liha, mutta toimii varsin hyvin ilmankin, koska keitto sisältää ison määrän maukkaita juureksia. Oma lisäni keittoon on punaiset linssit, jotka toimivat missä tahansa ruuassa tuomaan tekstuuria  ja proteniinia. Keiton maustamisessa ei ole sääntöjä, tee niinkuin tykkäät, minä tykkäsin tästä. Liemen voi maustaa myös liemikuutioilla, mutta itse en näitä pikku puristeita käytä. Lueppa ihan ajatuksen kanssa mitä ne sisältää… niinpä.

Leivästä tein kaksi eri versiota, molemmat varsin hyviä, teidän kanssa jakamani on hieman parempi ja terveellisempi. Kokeilin ensimmäistä kertaa Psyliumia eli ratamon, siemenen kuivattua ja jauhettua kuorta. Psylliumia käytetään gluteenittomassa leivonnassa parantamaan taikinan sitkoa. Se on todella kuitupitoista ja täysin mautonta. Poistin ohjeesta kokonaan vehnäjauhon, lisäsin psyliumia ja se toimii! Ohjeen voi myös tehdä ilman psyliumia, mutta suosittelen tutustumaan. Nam miten helppoa ja hyvää, varsinkin hummuksen kanssa nautittuna!


Borssikeitto 4 annosta

450g punajuuria
1 etikkapunajuuri
2 porkkanaa
1 sipuli
2 valkosipulia
pieni palsternakka
200g keräkaalia
öljyä
2l vettä
1dl punaisia linssejä
1rkl punaviinietikkaa
1/2 sitruunan mehu
1tl hunajaa
3 laakerinlehteä
suolaa
pippuria
kuivattua timjamia, persiljaa ja rosmariinia
smetanaa

Kuori ja raasta punajuuret, porkkanat, palsternakka, keräkaali ja etikkapunajuuri. Voit myös raastaa myös sipulin ja valkosipulin, itse pilkoin ne pieneksi. 

Kuumenna öljy kattilassa ja paista raasteita n. 5min. Lisää vesi ja kaikki muutkin ainekset. Anna kiehua n. 40min, maista ja mausta tarvittaessa. Herkuttele smetanan kanssa!

Kauraspeltti-leipä

0,5dl oliiviöljyä
2,5dl soijamaitoa (sokeroimatonta)
1dl omenasosetta (sokeroimatonta)
3dl kaurahiutaleita
3dl spelttijauhoja
1rkl leivinjauhetta
2tl psylliumia
1tl suolaa
siemeniä esim. auringonkukan- ja kurpitsansiemeniä

Lämmitä uuni 200°c asteeseen. Öljyä 20x10cm leipävuoka.

Yhdistä öljy, soijamaito ja omenasose. Sekoita toisessa kulhossa keskenään kuivat aineet, paitsi siemenet. Lisää kosteat kuivien sekaan ja sekoita ne nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan levätä hetki ja kaada se vuokaan. Ripottele päälle siemeniä ja painele kevyesti, jotta ne tarttuvat kiinni taikinaan.

Paista n. 30min, testaa kypsyys hammastikulla; leipä on valmis jos tikku tulee ulos puhtaana. Leivän ei kuulu kohota paljon, joten älä ihmettele littanaa leipää. Anna jäähtyä kunnolla ja herkuttele keiton kanssa. Varoitus; leipä ei säily kovin kauan, koska se on niiin hyvää!

Helppohummus

1tlk kikherneitä
1rkl tahinia
1 valkosipulinkynsi
2rkl oliiviöljyä
suolaa
juustokuminaa

Huuhtele ja valuta kikherneet ja soseuta kaikki ainekset keskenään esim. sauvasekoittimella. Humukseen saa jäädä sattumia. Nam nam!

perjantai 24. tammikuuta 2014

Simppeli vegaani leipä ja myskikurpitsa-linssitaha

Täydellisen leipä reseptin metsästäminen on yksi kutsumuksiani. Asetan muutamia vaatimuksia leivälleni, joten parasta on valmistaa leipä itselleen sopivista raaka-ainesta. Ykkösvaatimuksiani on, ettei se sisältäisi vaaleaa vehnää tai muuta gluteiinia eikä hiivaa. 

Tämä leipä sisältää gluteiinia, muttei meille tutussa vehnän muodossa. Speltti on vehnän sukulainen, yksi vanhimmista viljelykasveista. Speltti on ravintorikkaampi vilja ja sillä on oiva erityisominaisuus; sen kuori on niin tiivis ettei se helposti vahingoitu ja esim. ympäristön epäpuhtaudet eivät pääse käsiksi kallisarvoiseen jyvään. Olen kokenut tämän viljan toimivaksi korvikkeeksi venhälle.

Uusia levitteitä ja tahnoja on piristävää kokeilla vaikka ihan perinteisen ruisleivän tunaamiseksi. Proteiinipitoiset levitteet ovat hyvä lisä kasvisruokailijan ruokavalioon, varsinkin jos leipää tulee vedettyä paljon ja muuhun kokkailuun ei ole aikaa. 

Myskikurpitsa-linssitahna saattaa kuullostaa työläältä, mutta sitä se ei ole. Itselleni myskikurpitsa on melko tuntematon, mutta tämän pitkulaisen muotoisen kurpitsan löytää hyvin varustetuista ruokakaupoista (esim. Sokoksen S-kaupoista). Suosittelen kaikkia kokeilemaan tätä perus levitteen korvikkeeksi ja ihan vaan siksi, että levite on törkeen hyvää! Sitä voi vetää vaikka lusikalla suoraan kulhosta tai kokeilla kasvisruuan lisukkeena!


Leivästä tuli melko makea, maku muistuttaa hiukan banana breadiä. Veikkaan, että se johtuu kookosöljyn makeudesta, joka kyllä toimii varsin hyvin näinkin, mutta ensi kerralla koitan kookosöljyn korvaamista oliiviöljyllä.

Simppeleistä simppelein vegaani leipä

1rkl omena- tai valkoviinietikkaa
2 1/2dl luomu soijamaitoa (makeuttamatonta)
5dl spelttijauhoja
1dl pellavarouhetta
1tl suolaa
2tl soodaa
2rkl kookosöljyä (oliiviöljyä)
1dl omenasosetta (makeuttamatonta)

Kuumenna uuni 180°c. Öljyä n. 20x10 senttinen leipävuoka.

Yhditä soijamaito ja etikka kulhossa, maito happanee ja sakenee. Sekoita joukkoon rasva ja omenasose.

Sekoita kuivat aineet toisessa kulhossa keskenään ja lisää ne kosteisiin. Kaada leipä vuokaan, halutessasi ripottele päälle esim. pellavansiemeniä.

Paista uunissa 45min, tai kunnes keskelle työnnetty hammastikku tulee puhtaana ulos. Anna leivän jäähtyä kunnolla ennen vuuasta irroittamista ja leikkaamista. 

Myskikurpitsa-linssitahna

 n.6dl (n.1kg) myskikurpitsaa paloina
oliiviöljyä
2 1/2 keitettyjä ja valutettuja punaisia linssejä
1rkl garam masalaa
1/2dl tahinia
valkosipulinkynsi
1tl jauhettua korianteria
1tl cayennepippuria (tai chilijauhetta)
1tl (savu)paprikajauhetta
1tl suolaa
1 1/2 makeuttamatonta manteli- tai soijamaitoa (kasvisliemi käy myös)

Kuumenna uuni 200°c. Kuori kurpitsa ja paloittele, pyöräytä öljyssä ja levitä kuutiot uuninpellille. Paahda 45min kunnes kurpitsa on kypsää. 

Yhdistä kaikki ainekset maitoa tai lientä lukuun ottamatta tehosekoittimeen, blenderiin tai muussa sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Lisää nestettä sen mukaan, kuinka paksua tahnasta haluat. Nauti lämpimänä, huoneenlämpöisenä tai kylmänä. 

Lähde: Vegaanikeittiön käsikirja

perjantai 17. tammikuuta 2014

Lämpöä keitosta, iloa auringosta

Näillä pakkasilla tekisi mieli karata jonnekin kauas lämpimään. Omalla kohdallani se ei valitettavasti ole mahdollista. Onneksi omassa keittiössä voi tehdä ruokamatkoja maailman joka kolkkaan silloin kun huvittaa!

Minusta tuliset ruuat sopivat hyvin talven pakkasiin lämmittämään mieltä ja kehoa. Chili-tomaatti yhdistelmä on aina toimiva ja varsinkin tässä keitossa. Keitto on ottanut vaikutteita lämpimän mexicon suunnalta ja tuttuun tapaan modattu mieleiseksi. Keitto on täynnä maukkaita eksoottisia makuja, jotka toimivat yhteen todella herkullisesti.

Lämpöä ja auringonvaloa kaikkien viikonloppuun!


Mexican soup, 6 annosta

sipuli
3 valkosipulin kynttä
punainen chili
2 lehtisellerin vartta
punainen paprika
loraus öljyä (oliivi- tai seesamiöljyä)
500g tomaattimurskaa
1l vettä
2 tlk kidney- tai mustapapuja (papuja yht. 340g)
suolaa, pippuria ja paprikajauhetta
(sambal oelek chilitahna)
1dl silputtua korianteria
1/2 lime
avokado
(nachomaissilastuja)

Suikaloi sipuli ja valkosipulit, hienonna chili, paprika ja selleri. Huuhtele ja valuta pavut.

Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipuleita ja chiliä hetki. Lisää vesi ja tomaattimurska, kuumenna kiehuvaksi. Lisää paprika ja selleri, anna kiehua n. 15min. 

Lisää pavut, mausteet ja limen mehu. Maista keittoa, jos haluat lisää potkua, lisää chiliä kuivattuna jauheena tai tahnana. Anna kiehua viitisen minuuttia ja nosta hellalta. Lisää silputtu korianteri.

Kuori ja suikaloi avokado, viimeistele annos lautaselle avokadolla ja korianterilla. Annoksen voi kruunata maissilastuilla, dippaa niitä keittoon tai murustele päälle. Buen apetito para todos! 

keskiviikko 15. tammikuuta 2014

First strike of Pie Woman


Rakas kämppikseni täytti vuosia ja sen kunniaksi oli Pie Womanin aika tulla kehään uudella reseptillä. Olen saanut Pie Woman nimityksen eräältä Hollantilaiselta ystävältäni, hänen maistettuaan ensimmäistä kertaa tekemääni mustikkapiirakka. Nimi on minusta varsin osuva, piirakoita on niin kiva tehdä ja helppo onnistua!

Tämän ohjeen valitsin, koska synttärisankari rakastaa munakoisoa ja piiras sisältää paljon sitä itseään. Tarjoilin piiraan salaatin kanssa, jolloin siitä tulee hyvin ruokaisa. Jos piiraasta haluaa vegaanin voi jättää pois juuston ja korvata sen jollain, vaikka silken tofulla. Pohja on todella simppeli tehdä itse, ohjeessa oli valmistakina, mutta älkää langetko niihin hyvät ihmiset! Tämän pohjan voi soveltaa lähes kaikenlaisiin suolaisiin piiraisiin.




Munakoiso-fetapiiras, 6 palaa

Pohja:
2 dl luomu kaurahiutaleita
2 dl spelttijauhoja
2 dl luomu täysjyvävehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
0,5 dl oliiviöljyä
2 dl vettä
Täyte:
2 pientä munakoisoa
karkeaa suolaa
1/2 dl oliiviöljyä
1 pieni purkki tomaattipyrettä
200g fetaa tai chévreä
2 tomaattia
kourallinen vihreitä oliveja
mustapippuria, oreganoa ja basilikaa

Vihreä salaatti:
saalatin lehtiä
suoretta pinaatti sattui olemaan kaapissa
puolikas paprika
pätkä kurkkua
tomaatti
auringonkukan ja kurpitsansiemeniä
Kastike:
1/2dl oliiviöljyä
1rkl tahinia
pippuria

Pese munakoisot ja leikkaa pitkittäin alle sentin paksuisia viipaleita. Aseta viipaleet leivinpaperille ja ripottele päälle kevyesti suolaa. Anna munakoisojen vetäytyä ja ”itkeä” noin puoli tuntia.

Valmista taikina; sekoita kulhossa kuivat aineet keskenään ja lisää öljy ja vesi. Sekoita taikina tasaiseksi, taikinan on tarkoitus jäädä hieman löysäksi. Piirakan voi tehdä joko pyöreään n. 28cm halkaisijaltaan olevaan piirakkavuokaan tai neliskulmaiseen vuokaan. Sipaise vuokaa öljyllä ja painele taikina tasaisesti vuan pohjalle ja reunoille.

Lämmitä uuni 250°.Pyyhi munakoisoviipaleita pinnalla oleva neste, tarvittaessa voit puristella niistä nestettä pois. Laita viipaleet isoon kulhoon ja lisää oliiviöljy niin, että öljy levittyy tasaisesti kaikkialle. Levitä viipaleet takaisin leivinpaperille ja grillaa uunin ylätasolla n. 12 min. Voit myös ruskistaa ne pannulla.

Laske uunin lämpötila 175°.
Leikka juusto ja tomaatti ohuiksi viipaleiksi, puolita oliivit. Levitä tomaattipyrettä pohjalle. Asettele puolet munakoisoviipaleista pohjalle, murustele osa juustosta päälle, mausta pippurilla ja yrteillä. Asettele loput munakoisoviipaleet vuokaan, levitä tomaatti viipaleet munakoisojen päälle, ripottele oliivit ja loppu juusto viimeisenä. Viimeistele pippurilla ja yrteillä. (Kaapistani löytyi melkein kuollut basilika, hienonsin viimeiset lehdet piirakan päälle.)

Paista piirakkaa alatasolla 15min ja keskitasolla toiset 15min. Tarjoile jäähtyneenä sellaisenaan tai salaatin kanssa.

Revi salaatti ja pinaatti kulhoon, leikkaa kasvikset ja lisää kulhoon. Ripottele lempi siemeniäsi salaatin päälle. Sekoita öljy ja tahini erillisessä kulhossa niin, että tahini sulaa öljyyn. Kaada salaatin päälle.

maanantai 13. tammikuuta 2014

Support your local fish!

Viikko on ihan parasta aloittaa jollain hiukan maistuvammalla raaka-aineella, jota ei yleensä tule ostettua, joka on huonosti saatavilla tai ole varaa siihen. Minä himoitsen aika ajoin vaalea kalaa, kuten haukea, kuhaa tai siikaa. Kuopiossa asumisen ehdottomia plussia on Kuopion Kauppahalli, siellä sympaattiset sedät myyvät viereisestä järvestä nostettua kalaa. Tämä saatavuus on selkeästi (hinnasta viis) nostanut mielihalujani vaaleaa kalaa kohtaan. Mielummin maksan hiukan enemmän paikallisesta vapaana kasvaneesta kalasta kuin kasvatetusta, ties millä ruokitusta ja pahimassa tapauksessa värjätystä kalasta. Sanomattakin on selvää, että support your local dealer! (Jyväskylässä käy katsomassa Mäkisen kalaliikkeen antimet.)


Luxus arki mielessäni tein retken Kauppahalliin ja voi poijjaat kaksi kuhafilettä lähti matkaan ja niille kaunokaisille halusin tehdä maukkaan ja kevyen pinaatti-kesäkurpitsa pedin.

Reseptissä voi käyttää kaikkia edellä mainittuja kaloja tai vaikka lohta. Ole tarkkana kalan paistossa, jottei siitä tule liian kuivaa tai jää raa'aksi, pannu ei saa olla liian kuuma, jottei pinta pala. Jos kaapistasi löytyy valkoviiniä kaada sitä hiukan kalan päälle tuomaan makua ja kosteutta. Lusikoi pannulla olevaa nestetta kalan päälle paistamisen aikana.  Pinaatti-kesäkurpitsalisuke on oiva myös esim. kasvispihvien kanssa. Minulla sattui olemaan jääkaapissa pecorino-juustoa, mutta alkuperäisessä ohjeessa oli mozzarellaa, eli voit taas tehdä oman mielen mukaan. 


Paikallista kalaa pinaattipedillä, 2henk

2 kuhafilettä
nokare voita
puolikas sitruuna
tilkka öljyä (oliivi-, seesam- tai maapähkinäöljyä)
sipuli 
2 valkosipulin kynttä
kesäkurpitsa 200g
pinaatti 100g
n. 7 lehteä tuoretta basilikaa (kuivattu sopii myös)
suola ja pippuri
n. 1dl raastettua pecorino-juustoa
(pinjansiemeniä)

Valmista ensinsin lisuke. Hienonna valkosipuli ja sipuli, pilko kesäkurpitsa ohuiksi suikaleiksi ja möyhennä pinaattia veitsellä hiukan pienemmäksi.

Suolaa kala kevyesti molemmilta puolilta. Himmailin suolan kanssa, koska pecorino-juusto on melko suolaista, laita suolaa ronskimmin jos se ei kuulu omaan reseptiisi.

Kuumenna öljy pannulla, kuullota sipulia ja valkosipulia hetki, lisää kesäkurpitsa suikaleet ja paista kunnes kurpitsa on pehmentynyt. Lisää pinaatti pannulle, kääntele hyvin. Hienonna basilika, lisää pannulle ja mausta suolalla ja pippurilla. Nosta lisuke liedeltä kun pinaatti on pehmentynyt ja kutistunut.

Kuumenna rasva (ei liian kuumaksi), lisää fileet ja purista päälle hiukan sitruunamehua (ja valkoviiniä). Tarkalleen en kelloa katsonut, mutta paista niitä n.3-5min per. puoli. Paisto aika riippuu fileen paksuudesta, kannattaa tarkkailla tilannetta, kun liha on täysin vaaleaa, eikä ole enään kimmoisaa; se on valmis.

Jätä levy vielä kuumaksi ja paahda pinjansiemeniä hetki kuivalla pannulla niin, että ne saavat vähän ruskeaa väriä pintaan. Paahtaminen voimistaa sen makua, mutta tämän vaiheen voi myös jättää pois.

Laita pinaattipeti lautaselle, raasta juusto ja ripottele lisukkeen päälle, aseta fileet pedilleen ja ripottele pinjansiemenet päälle. Koristele vielä basilikan lehdillä. Voilá arjessasi on ripaus luxusta!

sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Koska nimeni on sanaleikki


On vastaus blogini nimeen. Olen Ella Suuronen ja suomen kielessä etunimestäni saa useammankin sanaleikin. Elämäni on leikki, jossa pitää nautisk-ella, herkut-ella, rakast-ella ja hassut-ella.

Se minkä takia aloin kirjoittamaan ruokablogia on yksinkertaisesti intohimo ruuanlaittoon, rakkaus ruokaan, polte tehdä omilla käsillä jotain ja oppia uutta. Taustalla  on yli kymmenen vuotta sitten alkanut pakkomielteinen ”harrastus” leikellä lehdistä kaikkea mielenkiintoista ja tehdä niistä kollaaseja ja kansiota. Tämä pakkomielle sai uuden muodon kiinnostuessani ruuanlaitosta. Viimeisen neljän vuoden aikana on kertynyt pullea kansio erilaisia reseptejä.

Alusta asti ajatus oli kokeilla KAIKKI kansiossa olevat reseptit, soveltaa niistä omaan makuun sopiviksi ja kokeilla jotain uutta. Todellisuudessa vain muutamia on tullut kokeiltua, mutta moni kokeilu on johtanut aivan uuteen itse sovellettuun versioon ns. bravuuriin, joka löytyy vain omasta päästä. Haluan jatkaa uuden oppismista, laajentaa bravuurieni määrää ja opetella muokkamaan reseptejä eri ruokavalioille sopiviksi.

Muutamien vuosien ajan olen vähentänyt liha, vehnän, maitotuotteiden, sokerin (varsinkin käsiteltyjen), teollisesti tuottettujen- ja valmisruokien käyttöä. Välillä erinäisitä syistä repsahtaa ja tuntee kehonsa voivan huonosti. Minulle tärkeä asia on terveys ja yritän entistäkin kovemmin vaalia sitä terveellisen ja aidon ruuan avulla. Minun terveydelleni tärkeää on myös välillä herkutella,  koska rakastan leipomista ja eihän tää elämä turhan vakavaa saa olla.

Uusi vuosi ja uusi projekti, tiedän, että tästä tulee olemaan paljon iloa minulle, mutta toivottavasti myös muille. Varsinkin omalle isälleni, joka on ollut kohta kolme kuukautta ”lihattomalla lokakuulla” (woop woop!) ja niille jotka ovat ruuastani ilahtuneet tai tulleet onnelliseksi.

Nyt loppui lätinät, keskitytään olennaiseen eli ruokaan. Välillä pitää eksyä aiheesta… 

________________________________________________________________________________________

Hyvät neidit, rouvat ja herrat, ensin haluan esitella teille yhden lempi bravuurini. Ruoka kulkee nimella misokeitto, joka simppeli ja nopea valmistaa tuoreista raaka-aineista. Misokeiton nimi tulee Japanilaisesta maustetahnasta, joka on valmistettu käyneistä soijapavuista (kuten soijakastike) ja viljasta (esim. ohra). Perinteisesti Misokeitto raaka-aineet määräytyvät vuodenajan ja saatavuusen mukaan. Minun keittoni on hieman läsimaalaistunut ja sisältää paljon kaikkea, mutta varsinkin tässä ruuassa soveltaminen on sallittua.


Huom. mittailuni on vielä vähän arpapeliä, kun yleensä teen sen aika vapaalla kädellä. Muistakaa maistaa ruokia valmistuksen edetessä niin tulee itselle mieleisiä makuja ja jos jokun raaka-aine ei sinua miellytä, jätä se pois tai korvaa.

Heaven in a kettle- misokeitto, 4 annosta


4rkl miso-tahnaa (omani on mugi misoa, mutta suosi ekokaupoista löytyvää luomu versiota, esim. Genmai miso.)
1l vettä
sipuli (tai kevät- tai salottisipuli)
200g luomutofua
100g herkkusieniä (tai siitakesieniä)
50-100g litteitä riisinuudeleita
100g pinaattia
2 tomaattia

Mittaa vesi kattilaan, itse lasken sen suoraan hanasta mittailematta, joten lisää sitä tarvittaessa. Laita vesi liedelle lämpenemään ja lisää miso, se liukenee veteen samalla kun hoidat loput valmistelut. Puolita sipuli pituus suunnassa ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Puolita pienet sienet ja leikkaa isot neljään osaan. Leikaa tofu pieniksi kuutioiksi, möyhennä pinaattia veitsellä hieman pienemmäksi ja tee tomaatista lohkoja.

Ensimmäisenä kiehuvaan veteen laitetaan sipuli ja tofu, anna kiehua viisi minuuttia ja lisää herkkusienet. Tarkista mison maku, jos se ei ole sinulle riittävä, lisää sitä pieninä paloina ja hämmentele keittoa. Riko riisinuudelisykkyrää hieman ennen keittoon lisäämistä; näin lusikalla syöminen onnistuu helpommin. Lisää nuudeleiden kanssa pinaatti ja keitä pari minuuttia, kunnes nuudelit ovat pehmeitä ja pinaatti kutistunutta.

 Lisää keittoon tomaattilohkot, laita kansi päälle, nosta kattila liedeltä ja anna muhia kymmenen minuuttia. Valmis tarjoiltavaksi ja yrittäppä olla syömättä koko kattilallista kerralla.

________________________________________________________________________________________

Ensikertalaisbloggaajana otan todella mielelläni vastaan kaikenlaisia kysymyksiä ja kommenteja koskien blogini sisältöä. Olisin kovin onnellinen, jos tämä blogi inspiroisi teitä niinkuin rakkaat reseptini minua. Pahoittelen jo valmiiksi huonoa hahmottamiskykyäni kieliopissa ja tylsää kuvaa, jatkossa parannan molempien laatua.