perjantai 24. tammikuuta 2014

Simppeli vegaani leipä ja myskikurpitsa-linssitaha

Täydellisen leipä reseptin metsästäminen on yksi kutsumuksiani. Asetan muutamia vaatimuksia leivälleni, joten parasta on valmistaa leipä itselleen sopivista raaka-ainesta. Ykkösvaatimuksiani on, ettei se sisältäisi vaaleaa vehnää tai muuta gluteiinia eikä hiivaa. 

Tämä leipä sisältää gluteiinia, muttei meille tutussa vehnän muodossa. Speltti on vehnän sukulainen, yksi vanhimmista viljelykasveista. Speltti on ravintorikkaampi vilja ja sillä on oiva erityisominaisuus; sen kuori on niin tiivis ettei se helposti vahingoitu ja esim. ympäristön epäpuhtaudet eivät pääse käsiksi kallisarvoiseen jyvään. Olen kokenut tämän viljan toimivaksi korvikkeeksi venhälle.

Uusia levitteitä ja tahnoja on piristävää kokeilla vaikka ihan perinteisen ruisleivän tunaamiseksi. Proteiinipitoiset levitteet ovat hyvä lisä kasvisruokailijan ruokavalioon, varsinkin jos leipää tulee vedettyä paljon ja muuhun kokkailuun ei ole aikaa. 

Myskikurpitsa-linssitahna saattaa kuullostaa työläältä, mutta sitä se ei ole. Itselleni myskikurpitsa on melko tuntematon, mutta tämän pitkulaisen muotoisen kurpitsan löytää hyvin varustetuista ruokakaupoista (esim. Sokoksen S-kaupoista). Suosittelen kaikkia kokeilemaan tätä perus levitteen korvikkeeksi ja ihan vaan siksi, että levite on törkeen hyvää! Sitä voi vetää vaikka lusikalla suoraan kulhosta tai kokeilla kasvisruuan lisukkeena!


Leivästä tuli melko makea, maku muistuttaa hiukan banana breadiä. Veikkaan, että se johtuu kookosöljyn makeudesta, joka kyllä toimii varsin hyvin näinkin, mutta ensi kerralla koitan kookosöljyn korvaamista oliiviöljyllä.

Simppeleistä simppelein vegaani leipä

1rkl omena- tai valkoviinietikkaa
2 1/2dl luomu soijamaitoa (makeuttamatonta)
5dl spelttijauhoja
1dl pellavarouhetta
1tl suolaa
2tl soodaa
2rkl kookosöljyä (oliiviöljyä)
1dl omenasosetta (makeuttamatonta)

Kuumenna uuni 180°c. Öljyä n. 20x10 senttinen leipävuoka.

Yhditä soijamaito ja etikka kulhossa, maito happanee ja sakenee. Sekoita joukkoon rasva ja omenasose.

Sekoita kuivat aineet toisessa kulhossa keskenään ja lisää ne kosteisiin. Kaada leipä vuokaan, halutessasi ripottele päälle esim. pellavansiemeniä.

Paista uunissa 45min, tai kunnes keskelle työnnetty hammastikku tulee puhtaana ulos. Anna leivän jäähtyä kunnolla ennen vuuasta irroittamista ja leikkaamista. 

Myskikurpitsa-linssitahna

 n.6dl (n.1kg) myskikurpitsaa paloina
oliiviöljyä
2 1/2 keitettyjä ja valutettuja punaisia linssejä
1rkl garam masalaa
1/2dl tahinia
valkosipulinkynsi
1tl jauhettua korianteria
1tl cayennepippuria (tai chilijauhetta)
1tl (savu)paprikajauhetta
1tl suolaa
1 1/2 makeuttamatonta manteli- tai soijamaitoa (kasvisliemi käy myös)

Kuumenna uuni 200°c. Kuori kurpitsa ja paloittele, pyöräytä öljyssä ja levitä kuutiot uuninpellille. Paahda 45min kunnes kurpitsa on kypsää. 

Yhdistä kaikki ainekset maitoa tai lientä lukuun ottamatta tehosekoittimeen, blenderiin tai muussa sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Lisää nestettä sen mukaan, kuinka paksua tahnasta haluat. Nauti lämpimänä, huoneenlämpöisenä tai kylmänä. 

Lähde: Vegaanikeittiön käsikirja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti