Borssikeiton valmistusohjeita on yhtä monta kuin mummoja Venäjällä. Perinteisen keiton pääosassa näyttelee liha, mutta toimii varsin hyvin ilmankin, koska keitto sisältää ison määrän maukkaita juureksia. Oma lisäni keittoon on punaiset linssit, jotka toimivat missä tahansa ruuassa tuomaan tekstuuria ja proteniinia. Keiton maustamisessa ei ole sääntöjä, tee niinkuin tykkäät, minä tykkäsin tästä. Liemen voi maustaa myös liemikuutioilla, mutta itse en näitä pikku puristeita käytä. Lueppa ihan ajatuksen kanssa mitä ne sisältää… niinpä.
Leivästä tein kaksi eri versiota, molemmat varsin hyviä, teidän kanssa jakamani on hieman parempi ja terveellisempi. Kokeilin ensimmäistä kertaa Psyliumia eli ratamon, siemenen kuivattua ja jauhettua kuorta. Psylliumia käytetään gluteenittomassa leivonnassa parantamaan taikinan sitkoa. Se on todella kuitupitoista ja täysin mautonta. Poistin ohjeesta kokonaan vehnäjauhon, lisäsin psyliumia ja se toimii! Ohjeen voi myös tehdä ilman psyliumia, mutta suosittelen tutustumaan. Nam miten helppoa ja hyvää, varsinkin hummuksen kanssa nautittuna!
Borssikeitto 4 annosta
450g punajuuria
1 etikkapunajuuri
2 porkkanaa
1 sipuli
2 valkosipulia
pieni palsternakka
200g keräkaalia
öljyä
2l vettä
1dl punaisia linssejä
1rkl punaviinietikkaa
1/2 sitruunan mehu
1tl hunajaa
3 laakerinlehteä
suolaa
pippuria
kuivattua timjamia, persiljaa ja rosmariinia
smetanaa
Kuori ja raasta punajuuret, porkkanat, palsternakka, keräkaali ja etikkapunajuuri. Voit myös raastaa myös sipulin ja valkosipulin, itse pilkoin ne pieneksi.
Kuumenna öljy kattilassa ja paista raasteita n. 5min. Lisää vesi ja kaikki muutkin ainekset. Anna kiehua n. 40min, maista ja mausta tarvittaessa. Herkuttele smetanan kanssa!
Kauraspeltti-leipä
0,5dl oliiviöljyä
2,5dl soijamaitoa (sokeroimatonta)
1dl omenasosetta (sokeroimatonta)
3dl kaurahiutaleita
3dl spelttijauhoja
1rkl leivinjauhetta
2tl psylliumia
1tl suolaa
siemeniä esim. auringonkukan- ja kurpitsansiemeniä
Lämmitä uuni 200°c asteeseen. Öljyä 20x10cm leipävuoka.
Yhdistä öljy, soijamaito ja omenasose. Sekoita toisessa kulhossa keskenään kuivat aineet, paitsi siemenet. Lisää kosteat kuivien sekaan ja sekoita ne nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan levätä hetki ja kaada se vuokaan. Ripottele päälle siemeniä ja painele kevyesti, jotta ne tarttuvat kiinni taikinaan.
Paista n. 30min, testaa kypsyys hammastikulla; leipä on valmis jos tikku tulee ulos puhtaana. Leivän ei kuulu kohota paljon, joten älä ihmettele littanaa leipää. Anna jäähtyä kunnolla ja herkuttele keiton kanssa. Varoitus; leipä ei säily kovin kauan, koska se on niiin hyvää!
Helppohummus
1tlk kikherneitä
1rkl tahinia
1 valkosipulinkynsi
2rkl oliiviöljyä
suolaa
juustokuminaa
Huuhtele ja valuta kikherneet ja soseuta kaikki ainekset keskenään esim. sauvasekoittimella. Humukseen saa jäädä sattumia. Nam nam!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti