maanantai 13. tammikuuta 2014

Support your local fish!

Viikko on ihan parasta aloittaa jollain hiukan maistuvammalla raaka-aineella, jota ei yleensä tule ostettua, joka on huonosti saatavilla tai ole varaa siihen. Minä himoitsen aika ajoin vaalea kalaa, kuten haukea, kuhaa tai siikaa. Kuopiossa asumisen ehdottomia plussia on Kuopion Kauppahalli, siellä sympaattiset sedät myyvät viereisestä järvestä nostettua kalaa. Tämä saatavuus on selkeästi (hinnasta viis) nostanut mielihalujani vaaleaa kalaa kohtaan. Mielummin maksan hiukan enemmän paikallisesta vapaana kasvaneesta kalasta kuin kasvatetusta, ties millä ruokitusta ja pahimassa tapauksessa värjätystä kalasta. Sanomattakin on selvää, että support your local dealer! (Jyväskylässä käy katsomassa Mäkisen kalaliikkeen antimet.)


Luxus arki mielessäni tein retken Kauppahalliin ja voi poijjaat kaksi kuhafilettä lähti matkaan ja niille kaunokaisille halusin tehdä maukkaan ja kevyen pinaatti-kesäkurpitsa pedin.

Reseptissä voi käyttää kaikkia edellä mainittuja kaloja tai vaikka lohta. Ole tarkkana kalan paistossa, jottei siitä tule liian kuivaa tai jää raa'aksi, pannu ei saa olla liian kuuma, jottei pinta pala. Jos kaapistasi löytyy valkoviiniä kaada sitä hiukan kalan päälle tuomaan makua ja kosteutta. Lusikoi pannulla olevaa nestetta kalan päälle paistamisen aikana.  Pinaatti-kesäkurpitsalisuke on oiva myös esim. kasvispihvien kanssa. Minulla sattui olemaan jääkaapissa pecorino-juustoa, mutta alkuperäisessä ohjeessa oli mozzarellaa, eli voit taas tehdä oman mielen mukaan. 


Paikallista kalaa pinaattipedillä, 2henk

2 kuhafilettä
nokare voita
puolikas sitruuna
tilkka öljyä (oliivi-, seesam- tai maapähkinäöljyä)
sipuli 
2 valkosipulin kynttä
kesäkurpitsa 200g
pinaatti 100g
n. 7 lehteä tuoretta basilikaa (kuivattu sopii myös)
suola ja pippuri
n. 1dl raastettua pecorino-juustoa
(pinjansiemeniä)

Valmista ensinsin lisuke. Hienonna valkosipuli ja sipuli, pilko kesäkurpitsa ohuiksi suikaleiksi ja möyhennä pinaattia veitsellä hiukan pienemmäksi.

Suolaa kala kevyesti molemmilta puolilta. Himmailin suolan kanssa, koska pecorino-juusto on melko suolaista, laita suolaa ronskimmin jos se ei kuulu omaan reseptiisi.

Kuumenna öljy pannulla, kuullota sipulia ja valkosipulia hetki, lisää kesäkurpitsa suikaleet ja paista kunnes kurpitsa on pehmentynyt. Lisää pinaatti pannulle, kääntele hyvin. Hienonna basilika, lisää pannulle ja mausta suolalla ja pippurilla. Nosta lisuke liedeltä kun pinaatti on pehmentynyt ja kutistunut.

Kuumenna rasva (ei liian kuumaksi), lisää fileet ja purista päälle hiukan sitruunamehua (ja valkoviiniä). Tarkalleen en kelloa katsonut, mutta paista niitä n.3-5min per. puoli. Paisto aika riippuu fileen paksuudesta, kannattaa tarkkailla tilannetta, kun liha on täysin vaaleaa, eikä ole enään kimmoisaa; se on valmis.

Jätä levy vielä kuumaksi ja paahda pinjansiemeniä hetki kuivalla pannulla niin, että ne saavat vähän ruskeaa väriä pintaan. Paahtaminen voimistaa sen makua, mutta tämän vaiheen voi myös jättää pois.

Laita pinaattipeti lautaselle, raasta juusto ja ripottele lisukkeen päälle, aseta fileet pedilleen ja ripottele pinjansiemenet päälle. Koristele vielä basilikan lehdillä. Voilá arjessasi on ripaus luxusta!

1 kommentti:

  1. ai helkkari; kävin Mäkisellä ja duunasin tän ja voi itku kun oli hyvää.

    VastaaPoista