Rakas kämppikseni täytti vuosia ja sen kunniaksi oli Pie Womanin aika tulla kehään uudella reseptillä. Olen saanut Pie Woman nimityksen eräältä Hollantilaiselta ystävältäni, hänen maistettuaan ensimmäistä kertaa tekemääni mustikkapiirakka. Nimi on minusta varsin osuva, piirakoita on niin kiva tehdä ja helppo onnistua!
Tämän ohjeen valitsin, koska synttärisankari rakastaa munakoisoa ja piiras sisältää paljon sitä itseään. Tarjoilin piiraan salaatin kanssa, jolloin siitä tulee hyvin ruokaisa. Jos piiraasta haluaa vegaanin voi jättää pois juuston ja korvata sen jollain, vaikka silken tofulla. Pohja on todella simppeli tehdä itse, ohjeessa oli valmistakina, mutta älkää langetko niihin hyvät ihmiset! Tämän pohjan voi soveltaa lähes kaikenlaisiin suolaisiin piiraisiin.
Munakoiso-fetapiiras, 6 palaa
Pohja:2 dl luomu kaurahiutaleita
2 dl spelttijauhoja
2 dl luomu täysjyvävehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
0,5 dl oliiviöljyä
2 dl vettä
Täyte:
2 pientä munakoisoa
karkeaa suolaa
1/2 dl oliiviöljyä
1 pieni purkki tomaattipyrettä
200g fetaa tai chévreä
2 tomaattia
kourallinen vihreitä oliveja
mustapippuria, oreganoa ja basilikaa
Vihreä salaatti:
saalatin lehtiä
suoretta pinaatti sattui olemaan kaapissa
puolikas paprika
pätkä kurkkua
tomaatti
auringonkukan ja kurpitsansiemeniä
Kastike:
1/2dl oliiviöljyä
1rkl tahinia
pippuria
Pese munakoisot ja leikkaa pitkittäin alle sentin paksuisia viipaleita. Aseta viipaleet leivinpaperille ja ripottele päälle kevyesti suolaa. Anna munakoisojen vetäytyä ja ”itkeä” noin puoli tuntia.
Valmista taikina; sekoita kulhossa kuivat aineet keskenään ja lisää öljy ja vesi. Sekoita taikina tasaiseksi, taikinan on tarkoitus jäädä hieman löysäksi. Piirakan voi tehdä joko pyöreään n. 28cm halkaisijaltaan olevaan piirakkavuokaan tai neliskulmaiseen vuokaan. Sipaise vuokaa öljyllä ja painele taikina tasaisesti vuan pohjalle ja reunoille.
Lämmitä uuni 250°.Pyyhi munakoisoviipaleita pinnalla oleva neste, tarvittaessa voit puristella niistä nestettä pois. Laita viipaleet isoon kulhoon ja lisää oliiviöljy niin, että öljy levittyy tasaisesti kaikkialle. Levitä viipaleet takaisin leivinpaperille ja grillaa uunin ylätasolla n. 12 min. Voit myös ruskistaa ne pannulla.
Laske uunin lämpötila 175°.
Leikka juusto ja tomaatti ohuiksi viipaleiksi, puolita oliivit. Levitä tomaattipyrettä pohjalle. Asettele puolet munakoisoviipaleista pohjalle, murustele osa juustosta päälle, mausta pippurilla ja yrteillä. Asettele loput munakoisoviipaleet vuokaan, levitä tomaatti viipaleet munakoisojen päälle, ripottele oliivit ja loppu juusto viimeisenä. Viimeistele pippurilla ja yrteillä. (Kaapistani löytyi melkein kuollut basilika, hienonsin viimeiset lehdet piirakan päälle.)
Paista piirakkaa alatasolla 15min ja keskitasolla toiset 15min. Tarjoile jäähtyneenä sellaisenaan tai salaatin kanssa.
Revi salaatti ja pinaatti kulhoon, leikkaa kasvikset ja lisää kulhoon. Ripottele lempi siemeniäsi salaatin päälle. Sekoita öljy ja tahini erillisessä kulhossa niin, että tahini sulaa öljyyn. Kaada salaatin päälle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti