maanantai 19. toukokuuta 2014

Pitaleivän ja idän välissä

Pitat käyvät tilanteeseen kuin tilanteeseen täytettyinä sen hetken lempi herkuillasi. Leivän voi valmistaa nopeasti, kääräistä pakettiin ja ottaa mukaan kesäretkelle. 

Perinteitä kunnioittaen tein itä vivahteisen munakoiso-kikhernepadan ja rouhean jogurttikastikeen. Söin seuraavana päivänä lopun padan sellaisenaan ja toimi mainiosti. Varsin monikäyttöinen ruoka siis! Kyllä käy! Valmista kastike ensin niin kerkeää maustumaan kivasti.




Munakoiso-kikhernepata, 6 annosta

400g munakoiso
2 pientä sipulia
tuore chili
pieni pala inkivääriä
1/2tl korianterinsiemeniä
seesamiöljyä
1tl suolaa
1/2tl kuminaa (siemeniä)
1/2 kanelia
400g tomaattimurskaa
280g (1 tetra) kikherneitä
2 tomaattia
tuoretta korianteria

Kuutioi munakoiso, kuori ja hienonna sipulit. Halkaise chili (jätä siemenet, jos haluat tulisuutta pataan) ja leikkaa pieneksi. Kuori inkivääri ja hienonna. Murskaa korianterinsiemenet (ja kuminansiemenet) humareessa. 

Kuumenna kannellisessa paistokasarissa tai teflon kattilassa öljy ja pyöräytä siinä korianterinsiemenet, chili, inkivääri ja sipuli. Lisää munakoiso ja paista n. 5min, kunnes munakoisosta haihtuu nestettä. Lisää joukkoon tomaattimurska, valutetut kikherneet ja loput mausteet. Hauduta kannen alla n. 15min.

Kuutioi tomaatit ja sekoita valmiin padan sekaan. Mausta vielä tuoreella korianterilla. Anna jäähtyä ja työnnä leivän väliin.

Jogurttikastike

1/2dl cashewpähkinöitä
2dl turkkilaistajogurttia
2 valkosipulinkynttä
suolaa
pippuria
tuoretta korianteria

pitaleipiä
salaattia
juustoa

Paahda cahewpähkinöitä kuivalla pannulla, kunnes ne saavat väriä pintaan. Hienonna cashewt ja valkospulit esim blenderissä tai huhmareessa. Silppua tuore korianteri. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja anna maustua kylmässä.




perjantai 4. huhtikuuta 2014

Hunajainen tofu-punajuurisalaatti

Bravuureihin on hyvä luottaa kun aivot lyövät lukkoon kymmenen tuntisen koulupäivän jälkeen ja pitäisi kaupassa keksiä mitä ruokaa sitä tekisi. Haahuilin hetken vihannesosastolla pysähdyin punajuurien kohdalla ja sain herkullisen muistijäljen. Punajuuret ovat lempi juureksiani ja ne ovat oleellinen osa bravuuriherkkusalaattiani. 

Kun jokin ruoka on bravuurisi pystyt loihtimaan sen täysin ilman aivotoimintaa. Hunajainen tofu-punajuurisalaatti on helppo valmistaa ja hirvittävän hyvää. Tässä salaatissa annetaan tilaa pääraaka-aineille ja se kannattaa, koska ne toimivat täydellisesti yhdessä. Käytän tofua harvoin ruuanlaitossa. Yleensä sen maustaminen vie aikaa, joten se ei sovellu nopeaan ruuanlaittoon (pääruuissa). Tässä ruuassa sitä ei tarvitse erikseen marinoida ja on silti taivaallista. Melkein mikä tahansa on taivaalista kun se on hunajapaahdettu! Annos on hyvin ruokaisa, mutta kevyt. Juuri niinkuin minä ruokani haluankin. 

Hunajainen tofu-punajuurisalaatti, 2 annosta

2 keskikokoista punajuurta
1 pkt maustamatonta luomutofua
1 dl siemensekoitusta (pinjan-, kurpitsan- ja auringonkukansiemeniä)
1 tl intiaanisokeria (mikä tahansa tumma ruokosokeri)
1,5 rkl hunajaa
pieni punasipuli
jäävuorisalaattia
tomaatti
tuoretta basilikaa
oliiviöljyä ja punaviinietikaa (balsamicoa)
suolaa ja pippuria

Keitä punajuuret kypsiksi (koosta riippuen n.30min) ja jäähdytä kylmässä vedessä. 

Leikkaa tofu kuutioiksi. Laita pannulle sokeri ja hunaja. Odota, että ne sulavat ja rupeavat kuplimaan. Lisää tofu ja siemenet. Paista n. 5min, kunnes tofu saa väriä pintaan. Anna jäähtyä salaatin teon ajan. 

Kuori sipuli ja leikaa renkaiksi. Leikkaa tomaatti kuutioiksi. Revi salaatti kulhoon (tai lautaselle) ja lisää sipuli ja tomaatti. Lisää tofu-siemenseos ja sekoita. Viimeistele basilikan lehdillä, oliiviöljyllä ja punaviinietikalla. Ruohi päälle hieman mustapippuria ja suolaa.




torstai 6. maaliskuuta 2014

Lohi-munakoisopaistos

Lohi-munakoisopaistos on muutamien vuosien takainen Lempiruokani. En ole varma omistanko edes reseptiä tähän ruokaan. Resepti tulee suoraan selkärangasta. Ruuan toimivuus on testattu jopa joulupöydässä ja kyllä toimii. Kun ei keksi mitä ruokaa sitä tekis… tässä vastaus!

Lohi ei ole lempi kalani, enkä myöskään halua tukea sen suuri luokkaista viljelyä tai riistokalastusta. Aina on mutta, MUTTA halvalla sai ja himot tähän lemppari ruokaani heräsi jostain syvältä sisimmästäni. Tämä on nyt mun tän viikon herkku!

Lohi-munakoisopaistos

600g lohta
oliiviöljyä
3 valkosipulinkynttä
1tl oreganoa, basilikaa ja timjamia
ripaus pippuria ja suolaa
n. 300g munakoiso
kaksi sipulia
3 tomaattia
parmesaania

Uuni 200° astetta.
Lorauta reilusti oliiviöljyä kulhon pohjalle, lisää mausteet. Kuori ja hienonna valkosipulit pieneksi; lisää öljyyn. Poista lohesta nahka ja ripottele suolaa lohen pinnalle. Anna suolan imeytyä hetki ja leikkaa lohesta n.2x5cm paksuisia suikaleita. Lisää lohi marinaadiin ja sekoita hyvin. Laita lohi kylmään odottamaan.

Pilko munakoiso, tomaatit ja sipulit ohuiksi renkaiksi. Asettele renkulat pystyasentoon vuokaan (n. 20x30m), muista myös lohi. Laitan renkulat järjestykseen; munakoiso, tomaatti, sipuli, lohi, munakoiso, tomaatti… Eipä sillä taida olla väliä, kunhan hifistelen. Jos jotain ainesosaa jää jäljelle tunge se joihinkin väleihin. Raasta parmesaania päälle ja tyrkkää uuniin. Anna olla uunissa 20min.




sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Vegaanipyörykät, sienikastike ja kukkakaalimuusi

Silloin tällöin nähdessäni lihapullia koulun ruokalassa palaa muistoni mummon lihapyöryköihin. Pyöryköitä ei niinkään ole tehnyt mieli, mutta olen miettinyt kotiruoka klassikolle (lihapullat ja muusi) toimivaa kasvisvaihtoehtoa. Löysin tämän reseptin kivasta pikku reseptivihkosesta, jonka nappasin mukaani Jyväskylän Ekolosta. Mikä parasta, tämä ohje on vielä täysin vegaani ja herkullinen!

Oma lisäni reseptiin oli kaapin perälle jääneet kuivatut suppilovahverot. Jos valmistat reseptiä sellaisena vuodenaikana jolloin tuoreita on saatavilla niin voi sinä onnekas! Kuivatut ja liotetut tai pakastetut ja valutetut suppikset toimivat aivan yhtä hyvin. Kaurakerman kanssa olivat oiva yhdistelmä. Minäkin paatunut maitotuotteiden käyttäjä alan vihdoin ymmärtämään, että kasviperäiset vaihtoehdot ovat oikeasti yhtä hyviä maultaa (ellei parempia) ja monipuolisesti käytettävissä. Jes!

Kukkakaalimuusi on vakio lisäke lautasellani. Korvaa peruna verison täysin ja sopii samanlailla kaiken kanssa. Valmistuksessa muista kiinnittää huomiota ajoitukseen. Aloita kukkakaalien höytyttämisestä, ne pysyvät lämpiminä muun valmistuksen ajan. Survo muusiksi viimeisenä.

Kukkakaalimuusi 

n. 500g kukkakaalia
25g vegaanista margariini
suolaa

Höyrytä kukkakaalit pehmeiksi n.15min. Pidä lämpinä kannen alla. Siirrä kulhoon, lisää margariini ja survo muussiksi (esim. perunasurvin tai sauvasekoitin).


Mustapapupyörykät 10kpl

2tlk (340g) mustapapuja
2 valkosipulinkynttä
sipuli
pieni tuore chili
1rkl vehnä- tai korppujauhoja
1tl (savu)paprikajauhetta
(tuore)timjamia
suolaa ja pippuria
oliivi- tai seesamiöljyä paistamiseen

Sieni-kermakastike

2prk (5dl) kaurakermaa
valkosipulinkynsi
sipuli
1dl  kuivattuja sieniä esim. suppilovahvero tai kanttarelli
1rkl vehnäjauhoja
2tl paprikajauhetta
(tuoretta) timjamia ja basilikaa
suolaa ja pippuria

Kuivasienten liotus: 1dl sieniä 3dl vettä. Anna liota vähintään puolituntia, mielellään kauemmin, jottei sienet jää sitkeiksi. Valuta vesi pois (jos kyseessä olisi keitto, liotusvesi kannattaa aina käyttää liemessä).

Pullat ensin: huuhtele ja valuta pavut. Silppua sipuli, valkosipulit, chili ja timjami pieneksi ja laita kulhoon. Lisää kulhoon pavut, sekoita ja työstä pavut rikki esim. pernasurvimella tai sauvasekoittimella. Jätä taikinaan sattumia. Lisää jauhot sekä mausteet ja sekoita. 

Lorauta pannulle relusti öljyä ja muotoile taikinasta pyöryköitä. Paista pyöryköitä molemmin puolin muutaman minuutin ajan niin, että pinta ruskistuu. Kun ne ovat valmiita, siirrä pannullta pois ja pidä lämpimänä. Kukaan ei tykkää syödä kylmää ruokaa. Huom. älä pese pannua!

Sitten kastike: laita sipulit pannulle ja lisää tarvittaessa tilkka öljyä. Kuullota sipuleita, lisää sienet ja kuullota hetki vielä. Lisää pannulle vehnäjauho, kääntele niin, että se leviää kaikkialle. Lisää kerma ja mausta. Anna kastikkeen kiehahtaa ja sekoita koko ajan hyvin. Kastike hieman saostuu ja sitten onkin valmista.

Päivän googletus; kuullottaminen= kuullottaminen tekee hyvää.


torstai 20. helmikuuta 2014

Marokkolainen kikhernesalaatti ja lisukkeet

Viime viikonloppuna vierailin tähänastisen elämäni parhaalla brunssilla. Ravintola Sandron lauantainen kasvisbrunssi Pohjois-Afrikkalaisin vaikuttein oli mielettömän hyvä, monipuolinen ja todellakin hintansa arvoinen! Saimme myös hyvää palvelua, vaikka saavuimme brunssille hieman myöhässä... Kuten kuvasta näkyy; lappasimme innoissamme lautaset täyteen ruokaa! Iso peukku!


Intohimot Afrikkalaiseen ruokaan sai minut kokeileemaan sitä itse. Reseptin pohjana on Marokkolainen kikhernesalaatti ja lisäsin siihen muutamia osia. Marokkolainen ruoka on kivaa vaihtelua perus makuihin. Sen raaka-aineet ovat terveellisiä ja iso osa perustuu kasvisruokaan. Poikaystäväni söi kolme annosta; eli toimii!

Kikhernesalaatti 4 annosta

Kastike

1rkl kapriksia
2 valkosipulinkynttä
tuore chili
1rkl punaviinietikkaa
sitruunan mehu
1tl ruokosokeria
1rkl oliiviöljyä
1tl paprikaa, juustokuminaa, mustapippuria ja currya

Salaattiin

2tlk (2x170g) kikherneitä
3 tomaattia
sipuli 
muutama aurinkokuivattu tomaatti
150g fetaa
1rkl kapriksia
reilusti tuoretta korianteria

Valmista ensin kastike: Kuori valkosipuli ja raasta tai pilko pieneksi. Poista chilistä siemenet ja pilko pieneski. Hienonna kaprikset. Laita kaikki kastikkeen ainekset pieneen kulhoon ja sekoita huolellisesti.

Salaatti: Huuhtele ja valuta kikherneet. Pilko tomaatit, aurinkokuivatut tomaatit ja feta pieniksi kuutioiksi. Sekoita kaikki kulhossa, lisää kastike, silputtu korianteri ja lusikallinen kapriksia. Salaatin voi nauttia tällaisenaan tai alla olevien herkullisten lisukkeiden kanssa.

Uunibataatit

n. 600g bataattia
oliiviöljyä
2tl chilijauhetta
suolaa

Lämmitä uuni 200° asteeseen. Pese ja pilko bataatit lohkoiksi. Levitä bataatit leivinpaperille, kaada päälle oliiviöljyä n. 3rkl ja sekoita niin, että kaikkiin tarttuu öljyä (lisää tarvittaessa). Ripottele mauste ja suola bataattien päälle ja sekoita uudestaan. Paista uunissa 10min, kääntele ja paista vielä toiset 10min. 

Jugurttikastike

200g turkkilaista jugurttia
2 valkosipulinkynttä
pätkä kurkkua
1rkl sitruunan mehua
1tl kuivattua minttua

Kuori valkosipulinkynnet, raasta tai pilko pieneksi ja raasta kurkku. Sekoita raasteet jugurttiin ja mausta sitruunamehulla ja mintulla.

perjantai 14. helmikuuta 2014

Juhlan kunniaksi timjamikanaa

Syy siihen miksi valmistan kanaa on, että olen sitä aikoinaan pakkaseen ostanut hyvästä tarjouksesta. Eilen huomasin kanan edelleen hengailevan pakkasessa. Päätin mielummin syödä sen kuin heittää roskiin. Nykyään olen luopunut lähes kaikesta lihasta kalaa lukuun ottamatta, mutta missään asiassa en tykkää olla aivan ehdoton. 

Juhlan aiheena oli nimipäivät ja ruokana uunissa kypsytettyjä kanan koipireisiä kasvisten kanssa ja mustaa luomuriisiä. Tosi asiahan on, että liha jossa on luuta ja sitä kypsytetään pitkään ja mureaksi; on helkkarin hyvää! Koipireisipaloissa tiedän ainakin mitä osaa kanasta syön toisin kuin esim. kanasuikaleissa. Kyllä se maistuikin näin pitkästä aikaa, eipähän tarvii taas hetkeen "retkahtaa". En tiedä miksi vuokaan kertyi niin paljon nestettä/lientä, kuten arvata saattaa en ole mikään lihamaisteri... Saattaa johtua pakastetusta kanasta ja kasviksien sisältämästä nesteetä, mutta neste piti lihan kosteana ja kasviksistakin tuli tosi maukkaita. Liemi toimi hyvänä "kastikkeena" ruualle.


Timjamikanaa ja kasviksia, 3 annosta

3kpl kanan koipireisipaloja
2 punasipulia
4 valkosipulinkynttä
orassi paprika
1/2 punaista paprikaa
chili
tuoretta timjamia
3rkl oliiviöljyä 
suolaa ja pippuria
(mustaa) riisiä

Laita uuni päälle 200° asteeseen. Kuori sipuli ja leikkaa lohkoiksi. Laita lohkot uunivuuan pohjalle. Leikkaa paprikasta isoja kuutioita ja laita vuokaan. Kuori valkosipulin kynnet, leikkaa niistä kaksi neljään osaan ja laita vuokaan. Toiset kaksi pilko hienoksi ja laita erilliseen pieneen kippoon. Halkaise chili, hienonna ja lisää kippoon valkosipulin kanssa. Lorauta vuokaan kasvisten päälle hieman öljyä. 

Kaada chilin ja valkosipulin päälle oliiviöljyä. Revi joukkoon tuoretta timjamia, varo paksuimpia oksia, mutta vaaleat hennot oksat saa mennä joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla.

Omat kanani oli marinoituja joten huuhtasin niitä hanan alla. Hiero kanoihin mausteseosta, myös nahan alle, jos mahdollista. Asettele kanat kasvisten päälle, jos mausteseosta jää jäljelle kaada se kanojen päälle. Ripottelin vielä aavistuksen suolaa ja pippuria kanojen päälle. 

Paista kanoja 30min, nosta uunista, jos tarvetta asettele kanoja uudestaan (jos ovat hieman päällekkäin). Lusikoi pohjalta hieman nestettä kanojen päälle ja jatka paistamista toiset 30min. Muista laittaa riisi ajoissa kiehumaan, itse unhodin, mutta suosittelen laittamaan sen tässä vaiheessa. Keitä mustaa riisiä 1dl per. syöjä ja vettä tuplasti. Anna kiehua kannen alla 40min. Otin kannen pois loppu vaiheessa, jotta ylinmääräinen vesi pääsee haihtumaan.

perjantai 7. helmikuuta 2014

Sunnuntaipäivän ”mullapas ei oo darraa”-brunssi

Otsikko kertoo olennaisen, eli minulla oli aikaa ja energiaa touhuta sunnuntaiaamuna. Valmistin tuhdin myöhäisen aamiaisen rakkailleni. Aamiaisen valmistaminen on minulle todellakin vain viikonloppu juttu, joten osaan nauttia siitä oikein olan takaa.

Brunssi koostui; itse leivotuista skonsseista, herkku levitteestä, pavuista, paistetuista kananmunista, juustoista, raikkaasta salaatista, hedelmistä, marjoista, soijajugurtista, mehusta ja teestä. Parasta brunssissa on, että sen voi koota aivan fiiliksen mukaan.

Siemen skonssit, 6kpl

2dl kaurahiutaleita
0,5dl ruisleseitä (voit käyttää mitä tahansa leseitä)
0,5dl erilaisia siemeniä esim. auringonkukan-, hampun- ja kurpitsansiemeniä
2tl leivinjauhetta
1tl psyliumia
1tl suolaa
1/2tl kanelia
50g sulaa voita tai margariinia
2tl hunajaa
n.1-1,5dl soijamaitoa

Lämmitä uuni 200° asteeseen. Sekoita kuivat aineet yhteen, lisää rasva ja sekoita kunnolla. Lisää taikinaan maitoa kunnes se pysyy kasassa ja on sopivan kosteaa. 

Jaa taikina kuuteen yhtä suureen osaan ja taputtele niistä leivinpaperille pyöreitä n.2cm paksuja skonsseja. Paista keskitasolla 15min. Nosta jäähtymään lautaselle. 

Aurinkokuivattu tomaatti-levite

200g raejuustoa
1dl aurinkokuivattuja tomaatteja
ripaus oreganoa, pippuria ja basilikaa

Muussaa raejuusto ja tomaatit esim. sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi (sattumat plussaa). Mausta ja nauti skonssien ja leivän kanssa. 


Balsamicopavut 

n. 200g vaaleita papuja
sipuli
valkosipulinkynsi
1dl paseerattua tomaattia
2rkl punaviinietikkaa (balsamicoa)
pippuria
suolaa

Kuori ja pilko sipulit. Huuhtele ja valuta pavut. 

Kuullota sipuleita pannulla tilkassa öljyä. Lisää pavut, paseerattu tomaatti ja punaviinietikka. Anna kiehua hetki ja sekoita kunnolla. Mausta ja nosta pannu hellalta. Papujen kanssa perinteseen englantilaiseen tapaan paistoin yhden kananmunan per. syöjä.

Lisäksi;

Mieleisesi perus vihreä salaatti
Juustoja
Hedelmätarjotin; banaania, appelsiinia, rypäleitä ja avokadoa
Sulatettuja pakastemarjoja soijajugurtin kera
Juotavaa; kahvia, haudutettua teetä ja mehua

Näillä eväillä ei ole tiedossa kuin ihan mahtava päivä!



torstai 6. helmikuuta 2014

After flunssa-keitto

Näin sydäntalvella tekee mieli tehdä paljon keittoja. Arjen tahti on sen verran kovaa, että keitto on hyvä ratkaisu helpon valmistuksen ja riittävyyden vuoksi. Kyseistä keittoa syön nyt kolmatta päivää ja vielä maistuu! Sosekeittoja on helppo varioida erimakuisiksi. Yhtenä päivänä voi laittaa raejuustoa, toisena syödä sellaisenaan ja kolmantena sekoittaa joukkoon vähän chilikastiketta tuomaan potkua.

Bataatti-inkiväärikeitossa on uskomattoman hyvät maku kaverukset; samettisen pehmeä ja makea bataatti ja pirteän kirpsakka inkivääri. Flunssasta juuri parantuneena haluan varmistaa terveenä pysymisen loppu talveksikin, joten työnnän inkivääriä joka paikkaan. Ruuan valintaan vaikutti myös jääkaapissani kovaa tahtia vanhentuva soijakerma. Lisäsin ohjeeseen tapani mukaan linssejä. Sosekeitossa ne ovat oivia imemään ylimääräistä nestettä itseensä, jottei keitosta tule liian laihaa. Keitosta tuli ihanan kevyttä, mutta paksua.


Bataatti-inkiväärikeitto, 4 annosta

500g bataattia
sipuli
2 valkosipulinkynttä
400g kukkakaalia
50-80g tuoretta inkivääriä
vettä
1dl punaisia linssejä
timjamia ja oreganoa
pippuria ja suolaa
1rkl paprikajauhetta
1rkl kurkumaa
2dl soija- tai kaurakermaa

Kuori bataatti, inkivääri ja sipulit. Kuutioi bataatti ja sipulit, erottele kukkakaali kukinnoiksi ja silppua inkivääri. Laita kaikki kattilaan ja laske päälle vettä sen verran, että kasvikset lähestulkoon peittyvät. 

Kuumenna kiehuvaksi, anna hetki porista ja lisää mausteet ja linssit. Keitä ja sekoittele 10-15min, kunnes kasvikset ja linssit ovat kypsiä. Nosta liedeltä ja anna hetki jäähtyä. Lisää kerma ja soseuta keitto. Maista ja mausta tarvittaessa. Nauti raejuuston ja ruisleivän kanssa. Pysy poissa paha flunssa!

maanantai 3. helmikuuta 2014

Ananascurry ja paistettu katkarapuriisi

Testikeittiö herkut-ella uuden äärellä. Omistan kivan thaimaalaisen keittokirjan ja silloin tällöin tulee fiilisteltyä, että mitäs täältä kokkaisi. Joka kerta kompastun samaan ongelmaan; kaupungissani ei ole ihan niin hyvää valikoimaa kun thaimaassa ja currytahnat pitäisi tehä itse, mutta siihen sopivia raaka-aineita tai työvälineita ei kotoa löydy. Tällä kertaa en antanut itseni kompastua ja päätin tehdä oman tulkintani thaimaalaisesta Kua-currytahnasta, jota tarvittiin herkullisen näköisen ja kuuloisen ananascyrryn valmistukseen. 

Originaalin valmistustavan mukaan kaikki curryn ainekset pitäisi hakata hienoksi huhmaressa yksi kerrallaan. Omani ei ole hirmu soveltuvainen tähän tehtävään. Aloitin päättäväisesti huhmarella ja huomattuani sen toimimattomuuden siirryin ronskisti sauvasekoittimeen. Jep, ei niin orkkista, mutta raaka-aineissa pääsin aika lähelle ja lopputulos oli melkoisen taivaallista! Jos et yksinkertaisesti löydä jotain aineksista, jätä ne pois ja korvaa halutessasi jollain muulla mausteella. 

Suosittelen rohkeasti vierailemaan kaupunkisi etnisissä ruokamyymälöissä (ja ekokaupoissa). Saatat yllättyä mitä kaikkea kivaa ruuanlaittoon liittyvää sieltä löytyykään. Itse löysin todella hyvää thairiisiä, jonka kilohinta oli kivempi kuin S-marketista saatavan yli brändätyn Risella thairiisin. Paistetun riisin, voi tehdä ilman katkarapuja niin saat toimivan kasvisruuan. Kaikkihan tietää, että kaupasta löytyy laaja valikoima erivärisiä ja makuisia currytahnoja. Jos haluat mistä tahansa ruuasta oikeasti hyvää; käytä aina tuoreita raaka-aineta. Valmis kastikkeissa ja tahnoissa on tunkkaisempi maku ja ne sisältävät monia säilöntään littyviä ainesosia ja piilosuolaa. 
Alla kuva reilunkaupan luomu kurkumajauheesta, tämä ainesosa kannattaa lötyä kotoa jos Aasialainen ruoka kiinnostaa. 

Kua-currytahna

5 chiliä
shalottisipuli
3 valkosipulin kynttä
1/2tl raastettua limen kuorta
1tl galangajuurijauhetta
1tl jauhettua sitruunajuurta
1rkl kurkumaa
1tl suolaa

Halkaise chilit pituussuunnassa, poista siemenet ja leikkaa n. sentin paloiksi. Kuori ja pilko sipulit. Pese lime hyvin ja raasta kuoresta hienoa ”jauhetta”.

Ensin hakkasin sipuleita huhmaressa, jonkinlaiseksi mössöksi. Lisäsin chlit ja siihen loppui minussa tehot (jos saat kaiken tahnaksi huhmaressa anna palaa). Siirsin tahnan toiseen astiaan ja surautin sen melko tasaiseksi sauvasekoittimella; tahnaan saa jäädä sattumia. Tahnaan voi lisätä hieman seesami tai maapähkinä öljyä tuomaan nestettä ja notkeutta.

Lisää tahnaan loput mausteet ja sekoita kunnolla. Laita tahna odottamaan vuoroaan jääkaappiin. Currytahna säilyy n. 3 päivää ilmatiiviissä astiassa.

Paistettu curryriisi katkarapujen kera

2rkl kasvi-, seesami- tai maapähkinäöljyä
valkosipulinkynsi
chili
(shalotti)sipuli
360g isoja katkarapuja
2rkl kalakastiketta
1rkl valkoviinietikkaa (tai vaaleaa soijakastiketta)
1rkl curryjauhetta
1tl jauhettua korianteria
1tl jauhettua kuminaa
1tl ruskeaa sokeria (intiaani- tai palmusokeria)
3dl thairiisiä

Keitä ensimmäisenä riisi; kiehauta 6dl vettä ja lisää siihen 3dl riisiä anna kiehua 10-15min. Nosta liedeltä, laita kattilalle kansi ja anna hautua vielä toiset 10min.

Kuori ja pilko sipulit pieneksi. Leikkaa chili pituussuunnassa, poista siemenet ja leikkaa pieneksi. Huuhtele katkarapuja lämpimällä vedellä lävikössä kunnes ne sulavat ja anna valua hetkiä. Ota esille kaikki tarvittavat mausteet.

Kuumenna öljy ja kuullota sipuleita ja chiliä wokkipannussa. Lisää katkaravut ja mausteet, pyöräyttele hetki, muttei kuitenkaan liian kauaa ettei katkaravut sitkostu. Lisää riisi ja sekoita huolellisesti niin, että kaikki menee tasaisesti sekaisin. Voit vielä halutessasi lisätä curryjauhetta. Nosta liedeltä ja peitä kannella.

Ananascurry

2rkl kasvi-, seesami- tai maapähkinäöljyä
2-3rkl Kua-currytahnaa (itse laitoin kaiken sen mitä ohjeesta tuli)
4dl kookoskermaa
2dl vettä
2rl valkoviinietikkaa (tai vaaleaa soijakastiketta)
suolaa
puolikkaan limen mehu
4 kuivattua kaffirilimen lehteä
tuore ananas

Kuori ja pilko ananas pieniksi paloiksi. Kuumenna pannulla öljy ja paista currytahnaa hyvin sekoittaen. Sekoita joukkoon kookoskerma. Lisää vesi samalla sekoittaen, lisää kaikki loput mausteet ja kiehauta. Lisää curryyn ananaspalat ja anna kiehua hiljalleen 3-5min.

Laita lautaselle kasa riisiä ja lappaa päälle taivaallista currykastiketta. Ruoka toimii loistavasti myös seuraavana päivänä!

lauantai 1. helmikuuta 2014

Kasvisburgeri mätöt lohkoperunoilla ja kahdella kastikkeella

Näillä mätöillä alkaa kaveriporukkasi, kämppiksesi tai rakkaasi ylistämään sinua, eikä turhaan. Ruokaa on paljon, hampurilainen ei meinaa mahtua suuhun, kaikki sopii täydellisesti yhteen ja kukapa ei kotitekoisista burgereista tykkäisi!

Minulle burgereita tehdessä kastikkeet on kaikki kaikessa. Tzatziki on ikuinen lempparini, koska se sopii kaikkeen (oikeesti kaikkeen!) ja perus ketsupin tilalla on mielettömän hyvä luonnollisista raaka-ainesta valmistettu Espanjalainen Romescokastike. Perunat oli tämän kerran valinta, jos peruna ei maistu, ohjeen voi soveltaa myös bataatilla. Myskikurpitsa-linssipihvit on ollut jo pitkään kokeilu listalla ja varmasti tulen tekemään niitä uudestaankin pääruuaksi. Myskikurpitsa on valloittanut sydämeni!

Kaikkea sinun ei tietenkään tarvitse valmistaa, voit valita ohjeista omat suosikkisi. Tehdessäsi koko paketin olen yrittänyt laittaa ohjeet järkevään tekojärjestykseen, kannattaa kuitenkin valmistella kaikki uuniin menevä heti alussa, niin ei tarvitse kuin heittää ne paistumaan omalla vuorollaan. Uuniin voi laittaa peltejä yhtä aikaa, suosittelen tätä taktiikkaa niin ei tarvitse pitää uunia niin pitkään päällä. Pidä vain huolta paistoajoista ja ruuan kypsyydestä.

torstai 30. tammikuuta 2014

Kasvisborssikeittoo ja leipee

Kun kotona on kaikennäköistä tohinaa ja joutuu keskittymään muuhunkin kuin ruuanlaittoon on keitto hyvä valinta. Keiton poristessa liedellä on sopiva hetki heittää leipä uuniin ja odotellessa tehdä jotain muuta. Muista kuitenkin laittaa ajastus!

Borssikeiton valmistusohjeita on yhtä monta kuin mummoja Venäjällä. Perinteisen keiton pääosassa näyttelee liha, mutta toimii varsin hyvin ilmankin, koska keitto sisältää ison määrän maukkaita juureksia. Oma lisäni keittoon on punaiset linssit, jotka toimivat missä tahansa ruuassa tuomaan tekstuuria  ja proteniinia. Keiton maustamisessa ei ole sääntöjä, tee niinkuin tykkäät, minä tykkäsin tästä. Liemen voi maustaa myös liemikuutioilla, mutta itse en näitä pikku puristeita käytä. Lueppa ihan ajatuksen kanssa mitä ne sisältää… niinpä.

Leivästä tein kaksi eri versiota, molemmat varsin hyviä, teidän kanssa jakamani on hieman parempi ja terveellisempi. Kokeilin ensimmäistä kertaa Psyliumia eli ratamon, siemenen kuivattua ja jauhettua kuorta. Psylliumia käytetään gluteenittomassa leivonnassa parantamaan taikinan sitkoa. Se on todella kuitupitoista ja täysin mautonta. Poistin ohjeesta kokonaan vehnäjauhon, lisäsin psyliumia ja se toimii! Ohjeen voi myös tehdä ilman psyliumia, mutta suosittelen tutustumaan. Nam miten helppoa ja hyvää, varsinkin hummuksen kanssa nautittuna!


Borssikeitto 4 annosta

450g punajuuria
1 etikkapunajuuri
2 porkkanaa
1 sipuli
2 valkosipulia
pieni palsternakka
200g keräkaalia
öljyä
2l vettä
1dl punaisia linssejä
1rkl punaviinietikkaa
1/2 sitruunan mehu
1tl hunajaa
3 laakerinlehteä
suolaa
pippuria
kuivattua timjamia, persiljaa ja rosmariinia
smetanaa

Kuori ja raasta punajuuret, porkkanat, palsternakka, keräkaali ja etikkapunajuuri. Voit myös raastaa myös sipulin ja valkosipulin, itse pilkoin ne pieneksi. 

Kuumenna öljy kattilassa ja paista raasteita n. 5min. Lisää vesi ja kaikki muutkin ainekset. Anna kiehua n. 40min, maista ja mausta tarvittaessa. Herkuttele smetanan kanssa!

Kauraspeltti-leipä

0,5dl oliiviöljyä
2,5dl soijamaitoa (sokeroimatonta)
1dl omenasosetta (sokeroimatonta)
3dl kaurahiutaleita
3dl spelttijauhoja
1rkl leivinjauhetta
2tl psylliumia
1tl suolaa
siemeniä esim. auringonkukan- ja kurpitsansiemeniä

Lämmitä uuni 200°c asteeseen. Öljyä 20x10cm leipävuoka.

Yhdistä öljy, soijamaito ja omenasose. Sekoita toisessa kulhossa keskenään kuivat aineet, paitsi siemenet. Lisää kosteat kuivien sekaan ja sekoita ne nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan levätä hetki ja kaada se vuokaan. Ripottele päälle siemeniä ja painele kevyesti, jotta ne tarttuvat kiinni taikinaan.

Paista n. 30min, testaa kypsyys hammastikulla; leipä on valmis jos tikku tulee ulos puhtaana. Leivän ei kuulu kohota paljon, joten älä ihmettele littanaa leipää. Anna jäähtyä kunnolla ja herkuttele keiton kanssa. Varoitus; leipä ei säily kovin kauan, koska se on niiin hyvää!

Helppohummus

1tlk kikherneitä
1rkl tahinia
1 valkosipulinkynsi
2rkl oliiviöljyä
suolaa
juustokuminaa

Huuhtele ja valuta kikherneet ja soseuta kaikki ainekset keskenään esim. sauvasekoittimella. Humukseen saa jäädä sattumia. Nam nam!

perjantai 24. tammikuuta 2014

Simppeli vegaani leipä ja myskikurpitsa-linssitaha

Täydellisen leipä reseptin metsästäminen on yksi kutsumuksiani. Asetan muutamia vaatimuksia leivälleni, joten parasta on valmistaa leipä itselleen sopivista raaka-ainesta. Ykkösvaatimuksiani on, ettei se sisältäisi vaaleaa vehnää tai muuta gluteiinia eikä hiivaa. 

Tämä leipä sisältää gluteiinia, muttei meille tutussa vehnän muodossa. Speltti on vehnän sukulainen, yksi vanhimmista viljelykasveista. Speltti on ravintorikkaampi vilja ja sillä on oiva erityisominaisuus; sen kuori on niin tiivis ettei se helposti vahingoitu ja esim. ympäristön epäpuhtaudet eivät pääse käsiksi kallisarvoiseen jyvään. Olen kokenut tämän viljan toimivaksi korvikkeeksi venhälle.

Uusia levitteitä ja tahnoja on piristävää kokeilla vaikka ihan perinteisen ruisleivän tunaamiseksi. Proteiinipitoiset levitteet ovat hyvä lisä kasvisruokailijan ruokavalioon, varsinkin jos leipää tulee vedettyä paljon ja muuhun kokkailuun ei ole aikaa. 

Myskikurpitsa-linssitahna saattaa kuullostaa työläältä, mutta sitä se ei ole. Itselleni myskikurpitsa on melko tuntematon, mutta tämän pitkulaisen muotoisen kurpitsan löytää hyvin varustetuista ruokakaupoista (esim. Sokoksen S-kaupoista). Suosittelen kaikkia kokeilemaan tätä perus levitteen korvikkeeksi ja ihan vaan siksi, että levite on törkeen hyvää! Sitä voi vetää vaikka lusikalla suoraan kulhosta tai kokeilla kasvisruuan lisukkeena!


Leivästä tuli melko makea, maku muistuttaa hiukan banana breadiä. Veikkaan, että se johtuu kookosöljyn makeudesta, joka kyllä toimii varsin hyvin näinkin, mutta ensi kerralla koitan kookosöljyn korvaamista oliiviöljyllä.

Simppeleistä simppelein vegaani leipä

1rkl omena- tai valkoviinietikkaa
2 1/2dl luomu soijamaitoa (makeuttamatonta)
5dl spelttijauhoja
1dl pellavarouhetta
1tl suolaa
2tl soodaa
2rkl kookosöljyä (oliiviöljyä)
1dl omenasosetta (makeuttamatonta)

Kuumenna uuni 180°c. Öljyä n. 20x10 senttinen leipävuoka.

Yhditä soijamaito ja etikka kulhossa, maito happanee ja sakenee. Sekoita joukkoon rasva ja omenasose.

Sekoita kuivat aineet toisessa kulhossa keskenään ja lisää ne kosteisiin. Kaada leipä vuokaan, halutessasi ripottele päälle esim. pellavansiemeniä.

Paista uunissa 45min, tai kunnes keskelle työnnetty hammastikku tulee puhtaana ulos. Anna leivän jäähtyä kunnolla ennen vuuasta irroittamista ja leikkaamista. 

Myskikurpitsa-linssitahna

 n.6dl (n.1kg) myskikurpitsaa paloina
oliiviöljyä
2 1/2 keitettyjä ja valutettuja punaisia linssejä
1rkl garam masalaa
1/2dl tahinia
valkosipulinkynsi
1tl jauhettua korianteria
1tl cayennepippuria (tai chilijauhetta)
1tl (savu)paprikajauhetta
1tl suolaa
1 1/2 makeuttamatonta manteli- tai soijamaitoa (kasvisliemi käy myös)

Kuumenna uuni 200°c. Kuori kurpitsa ja paloittele, pyöräytä öljyssä ja levitä kuutiot uuninpellille. Paahda 45min kunnes kurpitsa on kypsää. 

Yhdistä kaikki ainekset maitoa tai lientä lukuun ottamatta tehosekoittimeen, blenderiin tai muussa sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Lisää nestettä sen mukaan, kuinka paksua tahnasta haluat. Nauti lämpimänä, huoneenlämpöisenä tai kylmänä. 

Lähde: Vegaanikeittiön käsikirja

perjantai 17. tammikuuta 2014

Lämpöä keitosta, iloa auringosta

Näillä pakkasilla tekisi mieli karata jonnekin kauas lämpimään. Omalla kohdallani se ei valitettavasti ole mahdollista. Onneksi omassa keittiössä voi tehdä ruokamatkoja maailman joka kolkkaan silloin kun huvittaa!

Minusta tuliset ruuat sopivat hyvin talven pakkasiin lämmittämään mieltä ja kehoa. Chili-tomaatti yhdistelmä on aina toimiva ja varsinkin tässä keitossa. Keitto on ottanut vaikutteita lämpimän mexicon suunnalta ja tuttuun tapaan modattu mieleiseksi. Keitto on täynnä maukkaita eksoottisia makuja, jotka toimivat yhteen todella herkullisesti.

Lämpöä ja auringonvaloa kaikkien viikonloppuun!


Mexican soup, 6 annosta

sipuli
3 valkosipulin kynttä
punainen chili
2 lehtisellerin vartta
punainen paprika
loraus öljyä (oliivi- tai seesamiöljyä)
500g tomaattimurskaa
1l vettä
2 tlk kidney- tai mustapapuja (papuja yht. 340g)
suolaa, pippuria ja paprikajauhetta
(sambal oelek chilitahna)
1dl silputtua korianteria
1/2 lime
avokado
(nachomaissilastuja)

Suikaloi sipuli ja valkosipulit, hienonna chili, paprika ja selleri. Huuhtele ja valuta pavut.

Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipuleita ja chiliä hetki. Lisää vesi ja tomaattimurska, kuumenna kiehuvaksi. Lisää paprika ja selleri, anna kiehua n. 15min. 

Lisää pavut, mausteet ja limen mehu. Maista keittoa, jos haluat lisää potkua, lisää chiliä kuivattuna jauheena tai tahnana. Anna kiehua viitisen minuuttia ja nosta hellalta. Lisää silputtu korianteri.

Kuori ja suikaloi avokado, viimeistele annos lautaselle avokadolla ja korianterilla. Annoksen voi kruunata maissilastuilla, dippaa niitä keittoon tai murustele päälle. Buen apetito para todos! 

keskiviikko 15. tammikuuta 2014

First strike of Pie Woman


Rakas kämppikseni täytti vuosia ja sen kunniaksi oli Pie Womanin aika tulla kehään uudella reseptillä. Olen saanut Pie Woman nimityksen eräältä Hollantilaiselta ystävältäni, hänen maistettuaan ensimmäistä kertaa tekemääni mustikkapiirakka. Nimi on minusta varsin osuva, piirakoita on niin kiva tehdä ja helppo onnistua!

Tämän ohjeen valitsin, koska synttärisankari rakastaa munakoisoa ja piiras sisältää paljon sitä itseään. Tarjoilin piiraan salaatin kanssa, jolloin siitä tulee hyvin ruokaisa. Jos piiraasta haluaa vegaanin voi jättää pois juuston ja korvata sen jollain, vaikka silken tofulla. Pohja on todella simppeli tehdä itse, ohjeessa oli valmistakina, mutta älkää langetko niihin hyvät ihmiset! Tämän pohjan voi soveltaa lähes kaikenlaisiin suolaisiin piiraisiin.




Munakoiso-fetapiiras, 6 palaa

Pohja:
2 dl luomu kaurahiutaleita
2 dl spelttijauhoja
2 dl luomu täysjyvävehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
0,5 dl oliiviöljyä
2 dl vettä
Täyte:
2 pientä munakoisoa
karkeaa suolaa
1/2 dl oliiviöljyä
1 pieni purkki tomaattipyrettä
200g fetaa tai chévreä
2 tomaattia
kourallinen vihreitä oliveja
mustapippuria, oreganoa ja basilikaa

Vihreä salaatti:
saalatin lehtiä
suoretta pinaatti sattui olemaan kaapissa
puolikas paprika
pätkä kurkkua
tomaatti
auringonkukan ja kurpitsansiemeniä
Kastike:
1/2dl oliiviöljyä
1rkl tahinia
pippuria

Pese munakoisot ja leikkaa pitkittäin alle sentin paksuisia viipaleita. Aseta viipaleet leivinpaperille ja ripottele päälle kevyesti suolaa. Anna munakoisojen vetäytyä ja ”itkeä” noin puoli tuntia.

Valmista taikina; sekoita kulhossa kuivat aineet keskenään ja lisää öljy ja vesi. Sekoita taikina tasaiseksi, taikinan on tarkoitus jäädä hieman löysäksi. Piirakan voi tehdä joko pyöreään n. 28cm halkaisijaltaan olevaan piirakkavuokaan tai neliskulmaiseen vuokaan. Sipaise vuokaa öljyllä ja painele taikina tasaisesti vuan pohjalle ja reunoille.

Lämmitä uuni 250°.Pyyhi munakoisoviipaleita pinnalla oleva neste, tarvittaessa voit puristella niistä nestettä pois. Laita viipaleet isoon kulhoon ja lisää oliiviöljy niin, että öljy levittyy tasaisesti kaikkialle. Levitä viipaleet takaisin leivinpaperille ja grillaa uunin ylätasolla n. 12 min. Voit myös ruskistaa ne pannulla.

Laske uunin lämpötila 175°.
Leikka juusto ja tomaatti ohuiksi viipaleiksi, puolita oliivit. Levitä tomaattipyrettä pohjalle. Asettele puolet munakoisoviipaleista pohjalle, murustele osa juustosta päälle, mausta pippurilla ja yrteillä. Asettele loput munakoisoviipaleet vuokaan, levitä tomaatti viipaleet munakoisojen päälle, ripottele oliivit ja loppu juusto viimeisenä. Viimeistele pippurilla ja yrteillä. (Kaapistani löytyi melkein kuollut basilika, hienonsin viimeiset lehdet piirakan päälle.)

Paista piirakkaa alatasolla 15min ja keskitasolla toiset 15min. Tarjoile jäähtyneenä sellaisenaan tai salaatin kanssa.

Revi salaatti ja pinaatti kulhoon, leikkaa kasvikset ja lisää kulhoon. Ripottele lempi siemeniäsi salaatin päälle. Sekoita öljy ja tahini erillisessä kulhossa niin, että tahini sulaa öljyyn. Kaada salaatin päälle.

maanantai 13. tammikuuta 2014

Support your local fish!

Viikko on ihan parasta aloittaa jollain hiukan maistuvammalla raaka-aineella, jota ei yleensä tule ostettua, joka on huonosti saatavilla tai ole varaa siihen. Minä himoitsen aika ajoin vaalea kalaa, kuten haukea, kuhaa tai siikaa. Kuopiossa asumisen ehdottomia plussia on Kuopion Kauppahalli, siellä sympaattiset sedät myyvät viereisestä järvestä nostettua kalaa. Tämä saatavuus on selkeästi (hinnasta viis) nostanut mielihalujani vaaleaa kalaa kohtaan. Mielummin maksan hiukan enemmän paikallisesta vapaana kasvaneesta kalasta kuin kasvatetusta, ties millä ruokitusta ja pahimassa tapauksessa värjätystä kalasta. Sanomattakin on selvää, että support your local dealer! (Jyväskylässä käy katsomassa Mäkisen kalaliikkeen antimet.)


Luxus arki mielessäni tein retken Kauppahalliin ja voi poijjaat kaksi kuhafilettä lähti matkaan ja niille kaunokaisille halusin tehdä maukkaan ja kevyen pinaatti-kesäkurpitsa pedin.

Reseptissä voi käyttää kaikkia edellä mainittuja kaloja tai vaikka lohta. Ole tarkkana kalan paistossa, jottei siitä tule liian kuivaa tai jää raa'aksi, pannu ei saa olla liian kuuma, jottei pinta pala. Jos kaapistasi löytyy valkoviiniä kaada sitä hiukan kalan päälle tuomaan makua ja kosteutta. Lusikoi pannulla olevaa nestetta kalan päälle paistamisen aikana.  Pinaatti-kesäkurpitsalisuke on oiva myös esim. kasvispihvien kanssa. Minulla sattui olemaan jääkaapissa pecorino-juustoa, mutta alkuperäisessä ohjeessa oli mozzarellaa, eli voit taas tehdä oman mielen mukaan. 


Paikallista kalaa pinaattipedillä, 2henk

2 kuhafilettä
nokare voita
puolikas sitruuna
tilkka öljyä (oliivi-, seesam- tai maapähkinäöljyä)
sipuli 
2 valkosipulin kynttä
kesäkurpitsa 200g
pinaatti 100g
n. 7 lehteä tuoretta basilikaa (kuivattu sopii myös)
suola ja pippuri
n. 1dl raastettua pecorino-juustoa
(pinjansiemeniä)

Valmista ensinsin lisuke. Hienonna valkosipuli ja sipuli, pilko kesäkurpitsa ohuiksi suikaleiksi ja möyhennä pinaattia veitsellä hiukan pienemmäksi.

Suolaa kala kevyesti molemmilta puolilta. Himmailin suolan kanssa, koska pecorino-juusto on melko suolaista, laita suolaa ronskimmin jos se ei kuulu omaan reseptiisi.

Kuumenna öljy pannulla, kuullota sipulia ja valkosipulia hetki, lisää kesäkurpitsa suikaleet ja paista kunnes kurpitsa on pehmentynyt. Lisää pinaatti pannulle, kääntele hyvin. Hienonna basilika, lisää pannulle ja mausta suolalla ja pippurilla. Nosta lisuke liedeltä kun pinaatti on pehmentynyt ja kutistunut.

Kuumenna rasva (ei liian kuumaksi), lisää fileet ja purista päälle hiukan sitruunamehua (ja valkoviiniä). Tarkalleen en kelloa katsonut, mutta paista niitä n.3-5min per. puoli. Paisto aika riippuu fileen paksuudesta, kannattaa tarkkailla tilannetta, kun liha on täysin vaaleaa, eikä ole enään kimmoisaa; se on valmis.

Jätä levy vielä kuumaksi ja paahda pinjansiemeniä hetki kuivalla pannulla niin, että ne saavat vähän ruskeaa väriä pintaan. Paahtaminen voimistaa sen makua, mutta tämän vaiheen voi myös jättää pois.

Laita pinaattipeti lautaselle, raasta juusto ja ripottele lisukkeen päälle, aseta fileet pedilleen ja ripottele pinjansiemenet päälle. Koristele vielä basilikan lehdillä. Voilá arjessasi on ripaus luxusta!

sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Koska nimeni on sanaleikki


On vastaus blogini nimeen. Olen Ella Suuronen ja suomen kielessä etunimestäni saa useammankin sanaleikin. Elämäni on leikki, jossa pitää nautisk-ella, herkut-ella, rakast-ella ja hassut-ella.

Se minkä takia aloin kirjoittamaan ruokablogia on yksinkertaisesti intohimo ruuanlaittoon, rakkaus ruokaan, polte tehdä omilla käsillä jotain ja oppia uutta. Taustalla  on yli kymmenen vuotta sitten alkanut pakkomielteinen ”harrastus” leikellä lehdistä kaikkea mielenkiintoista ja tehdä niistä kollaaseja ja kansiota. Tämä pakkomielle sai uuden muodon kiinnostuessani ruuanlaitosta. Viimeisen neljän vuoden aikana on kertynyt pullea kansio erilaisia reseptejä.

Alusta asti ajatus oli kokeilla KAIKKI kansiossa olevat reseptit, soveltaa niistä omaan makuun sopiviksi ja kokeilla jotain uutta. Todellisuudessa vain muutamia on tullut kokeiltua, mutta moni kokeilu on johtanut aivan uuteen itse sovellettuun versioon ns. bravuuriin, joka löytyy vain omasta päästä. Haluan jatkaa uuden oppismista, laajentaa bravuurieni määrää ja opetella muokkamaan reseptejä eri ruokavalioille sopiviksi.

Muutamien vuosien ajan olen vähentänyt liha, vehnän, maitotuotteiden, sokerin (varsinkin käsiteltyjen), teollisesti tuottettujen- ja valmisruokien käyttöä. Välillä erinäisitä syistä repsahtaa ja tuntee kehonsa voivan huonosti. Minulle tärkeä asia on terveys ja yritän entistäkin kovemmin vaalia sitä terveellisen ja aidon ruuan avulla. Minun terveydelleni tärkeää on myös välillä herkutella,  koska rakastan leipomista ja eihän tää elämä turhan vakavaa saa olla.

Uusi vuosi ja uusi projekti, tiedän, että tästä tulee olemaan paljon iloa minulle, mutta toivottavasti myös muille. Varsinkin omalle isälleni, joka on ollut kohta kolme kuukautta ”lihattomalla lokakuulla” (woop woop!) ja niille jotka ovat ruuastani ilahtuneet tai tulleet onnelliseksi.

Nyt loppui lätinät, keskitytään olennaiseen eli ruokaan. Välillä pitää eksyä aiheesta… 

________________________________________________________________________________________

Hyvät neidit, rouvat ja herrat, ensin haluan esitella teille yhden lempi bravuurini. Ruoka kulkee nimella misokeitto, joka simppeli ja nopea valmistaa tuoreista raaka-aineista. Misokeiton nimi tulee Japanilaisesta maustetahnasta, joka on valmistettu käyneistä soijapavuista (kuten soijakastike) ja viljasta (esim. ohra). Perinteisesti Misokeitto raaka-aineet määräytyvät vuodenajan ja saatavuusen mukaan. Minun keittoni on hieman läsimaalaistunut ja sisältää paljon kaikkea, mutta varsinkin tässä ruuassa soveltaminen on sallittua.


Huom. mittailuni on vielä vähän arpapeliä, kun yleensä teen sen aika vapaalla kädellä. Muistakaa maistaa ruokia valmistuksen edetessä niin tulee itselle mieleisiä makuja ja jos jokun raaka-aine ei sinua miellytä, jätä se pois tai korvaa.

Heaven in a kettle- misokeitto, 4 annosta


4rkl miso-tahnaa (omani on mugi misoa, mutta suosi ekokaupoista löytyvää luomu versiota, esim. Genmai miso.)
1l vettä
sipuli (tai kevät- tai salottisipuli)
200g luomutofua
100g herkkusieniä (tai siitakesieniä)
50-100g litteitä riisinuudeleita
100g pinaattia
2 tomaattia

Mittaa vesi kattilaan, itse lasken sen suoraan hanasta mittailematta, joten lisää sitä tarvittaessa. Laita vesi liedelle lämpenemään ja lisää miso, se liukenee veteen samalla kun hoidat loput valmistelut. Puolita sipuli pituus suunnassa ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Puolita pienet sienet ja leikkaa isot neljään osaan. Leikaa tofu pieniksi kuutioiksi, möyhennä pinaattia veitsellä hieman pienemmäksi ja tee tomaatista lohkoja.

Ensimmäisenä kiehuvaan veteen laitetaan sipuli ja tofu, anna kiehua viisi minuuttia ja lisää herkkusienet. Tarkista mison maku, jos se ei ole sinulle riittävä, lisää sitä pieninä paloina ja hämmentele keittoa. Riko riisinuudelisykkyrää hieman ennen keittoon lisäämistä; näin lusikalla syöminen onnistuu helpommin. Lisää nuudeleiden kanssa pinaatti ja keitä pari minuuttia, kunnes nuudelit ovat pehmeitä ja pinaatti kutistunutta.

 Lisää keittoon tomaattilohkot, laita kansi päälle, nosta kattila liedeltä ja anna muhia kymmenen minuuttia. Valmis tarjoiltavaksi ja yrittäppä olla syömättä koko kattilallista kerralla.

________________________________________________________________________________________

Ensikertalaisbloggaajana otan todella mielelläni vastaan kaikenlaisia kysymyksiä ja kommenteja koskien blogini sisältöä. Olisin kovin onnellinen, jos tämä blogi inspiroisi teitä niinkuin rakkaat reseptini minua. Pahoittelen jo valmiiksi huonoa hahmottamiskykyäni kieliopissa ja tylsää kuvaa, jatkossa parannan molempien laatua.